JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

- Ikke sett verre brudd

Fellesforbundets Knut Øygard har ikke sett verre brudd på ansiennitetsprinsippet i mediebransjen enn de i Dagsavisen. Partene ble ikke enige idag.

Forbundssekretæren, med ansvar for avisoverenskomsten, sier til magasinett.org at Dagsavisens ledelse og Mediebedriftenes Landsforening (MBL) er enige med Fellesforbundet i at ansiennitetsreglene ikke er fulgt i den varslede oppsigelsen av seks grafikere i avisen.

Seks av åtte grafikere

Slik det ser ut nå, har Dagsavisen gått mot et driftsunderskudd på 10-11 millioner kroner i 2008 og har varslet et kostnadskutt på 7-8 millioner kroner i 2009. I forrige uke fikk seks av åtte grafikere i produksjonen beskjed om at de vil miste arbeidet sitt. Totalt kan det være snakk om en reduksjon av 14 årsverk i Dagsavisen.

I dag var forhandlingsmøte mellom Fellesforbundet, Dagsavisen og Mediebedriftenes Landsforening (MBL). Til stede: forbundssekretær Knut Øygard, ansvarlig for avisbransjen, Fellesforbundets distriktssekretær i Oslo/Akershus, Åge Limbodal og lederen av den grafiske klubben i Dagsavisen, Svenn Rekkedal, på den ene siden og Carsten Bleness, Dagsavisens adm. direktør og sjefredaktør og Henrik Mynthe, advokat i MBL på den andre.

– Burde følge arbeidslivets spilleregler

– Dette er veldig beklagelig. En avis som Dagsavisen som er så avhengig av offentlig (presse)støtte, burde være spesielt opptatt av å følge arbeidslivets spilleregler, poengterer Knut Øygard.

Han er svært kritisk til at Dagsavisens ledelse vil kvitte seg med ansatte som nærmer seg arbeidslivets slutt - og da særlig måten det gjøres på.

– Ikke løftet en finger

– Dagsavisen vil kaste folk rundt 60 rett ut på gata. Foreløpig har ledelsen ikke vært villig til å løfte en finger for å sikre de ansatte muligheten til å gå av med avtalefestet pensjon (AFP), understreker Øygard som tilføyer at Fellesforbundet vil forfølge saken videre.

Medlemmene som er i ferd med å få oppsigelsen er i aldersgruppen 58 til 61 år. Mister de jobben nå, vil de også miste retten til avtalefestet pensjon (AFP) og være "dømt" til å gå arbeidsledig i over fem år hvis de ikke finner seg noe annet å gjøre. Dette kan bli svært vanskelig når en tenker på hvor tøff situasjonen i mediebransjen er blitt, særlig for grafikere.

– Dobbeltmoral uten like!

– Det er for jævlig at en avis som påstår å være på den politiske venstresiden kaster ut folk som er i ferd med å avslutte arbeidslivet. Ledelsen viste overhode ikke tegn til å komme oss i møte, sa klubbleder Svenn Rekkedal på vegne av sine grafiske medlemmer. Seks av åtte må gå fra 1. april hvis ledelsen får det som den vil.

– Vi snakker om dobbeltmoral uten like. Og det i en avis som utad står for helt andre verdier, nemlig at man viser solidaritet, tenker fellesskap og tar vare på menneskene. Dette kan man neppe påstå ledelsen gjør her, understreket en meget skuffet Rekkedal.

– Dagsavisens ledelse har skapt et troverdighetsproblem for avisen - og det i en vanskelig økonomisk tid. Det er veldig trist, tilføyer den erfarne klubblederen.

Avviser alle argumenter

Administrerende direktør og sjefredaktør Carsten Bleness og MBLs Henrik Mynthe avviste alle argumenter fra Fellesforbundet. Altså brudd på ansiennitetsreglene og drøftingsplikten.

– Vi var selvfølgelig uenige om ansiennitetsreglene, sa Bleness til magasinett.org.

Verken sluttpakke eller gavepensjon

– De fleste av grafikerne nærmer seg førtidspensjon. Ser du ingen mulighet til å ta hensyn til deres spesielle situasjon, Bleness?

– Dette er selvfølgelig ingen enkel situasjon, men Dagsavisen har ikke midler til å utbetale sluttpakker eller gavepensjon. Jeg må forholde meg til de midlene jeg har til rådighet, svarer sjefredaktøren som legger til at han ikke vil kommentere enkeltpersoner overfor magasinett.org.

– Vi skal nå gjennomføre drøftelser med hver enkelt grafiker og journalist som blir rammet av nedbemanningen og se på hva som finnes av løsninger for den enkelte, legger Carsten Bleness til.

– Dette handler utelukkende om én ting: å redde Dagsavisens økonomi, sier sjefredaktøren.

Outsourcet annonseproduksjonen

Bleness påpekte under møtet at han har vurdert om noen av de grafiske medarbeiderne i produksjonen "er skikket til å overta andre stillinger i avisen, men at han foreløpig har kommet fram til at så ikke er tilfellet".

Det hører med til historien at annonseproduksjonen ble satt bort til et eksternt firma ved årsskiftet. Dette utgjør to årsverk, påpeker klubbleder Svenn Rekkedal.

Fellesforbundet mener at det må kunne være mulig å hente annonseproduksjonen tilbake til Dagsavisen for å sikre arbeid til noen av dem som nå er truet av oppsigelse, men ledelsen i Dagsavisen avviste tanken.

Annonse
Annonse