JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– La jentene få hoppe i OL

Statsminister Jens Stoltenberg kan ikke skjønne at hoppjentene ikke får delta i OL og ber Den internasjonale olympiske komité (IOK) skjære igjennom.

– Nå gleder jeg meg til å se mange flotte hopp, sa statsministeren, da han fredag tok T-banen til Midtstuen for å overvære kvinnenes VM-hopprenn.

Det var ikke tilfeldig at det var nettopp til denne øvelsen Stoltenberg valgte å invitere med seg pressen.

– Det er et poeng å vise at skihopp for kvinner er en viktig øvelse, spesielt fordi noen har ment at det nærmest ikke er en øvelse, sier han til NTB.

– Kvinnehopperne har møtt veldig mange fordommer og hatt mye motgang, så det er flott, og på ingen måte noen selvfølge, at idretten likevel har greid å vokse seg fram og blitt anerkjent, fastslår han.

Ja til OL

Stoltenberg sier han støtter kvinnenes krav om å få hoppe i OL fullt ut.

– Jeg kan ikke skjønne hvorfor kvinnehopp skal utestenges som en øvelse under OL, og jeg håper IOK skjærer igjennom og sier ja, sier han.

Stoltenberg sier han også synes det er rart at jentene ikke får hoppe i selve Holmenkollbakken, men er henvist til normalbakken i Midtstuen. Det var Den internasjonale skiføderasjonen (FIS) som i 2006 besluttet dette fordi de mente jentene var for få og nivået var for ujevnt.

– Dette sier noe om at det tar tid å få innført likestilling på alle områder. Det krever tålmodighet og hardt arbeid, sier Stoltenberg.

– Vi glemmer noen ganger hvor langt vi har kommet innen likestilling her i Norge. Jeg er gammel nok til å huske at det var motstand mot at kvinner skulle få løpe i Holmenkollstafetten. Det var svære debatter og motstanderne argumenterte blant annet med at det ikke så pent ut. Jeg er sikker på at om noen år så vil vi synes det er rart at det i det hele tatt var tvil om kvinnene skulle få delta, sier Stoltenberg.

Krav

Statsministeren var ikke den eneste som tok turen til Midtstuen for å vise sin støtte til hoppjentene fredag.

En rekke kvinnelige stortingsrepresentanter for Arbeiderpartiet, anført av Marianne Aasen, leder av kirke-, utdannings- og forskningskomiteen møtte opp for å vise sin støtte.

– Tiden er overmoden for å la kvinnelige hoppere få bli en del av OL, sier Aasen.

Også Oslos ordfører Fabian Stang oppfordret torsdag publikum til å støtte opp under de kvinnelige hopperne og ta turen til Midtstuen dagen etter.

– Det er kjempeviktig at vi virkelig viser at i Norge er gutter og jenter like mye verdt, uttalte Stang til Dagbladet.

Det norske IOK-medlemmet Gerhard Heiberg har tidligere uttalt at en eventuell OL-deltakelse i OL i Sotsji i 2014 vil avhengige av kvaliteten på og oppslutningen rundt fredagens VM-renn.

Kvinnehopp ble i høst diskuterte som en mulig ny gren til OL-programmet i Sotsji, men komiteen valgte å utsette avgjørelsen til etter VM-rennet i Holmenkollen for å «se an utviklingen». (ANB-NTB)

Annonse
Annonse