JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Dobler tilsyn i landbruket

30 prosent av alle dødsfall i arbeidslivet i fjor skjedde i landbruket. Arbeidstilsynet dobler antall tilsyn i 2009.

frode.ronning@lomedia.no

Landbruket i Norge sysselsetter to prosent av de yrkesaktive, men i fjor skjedde hele 30 prosent av dødsulykkene i sektoren. Arbeidstilsynet er bekymret og trapper opp innsatsen.

– Antall ulykker er altfor høyt. Arbeidstilsynet dobler i år aktiviteten mot bransjen, forteller Laila Grødal, overingeniør i Arbeidstilsynet i Indre Østland. Regionkontoret har et særlig ansvar for landbruket.

Planen er å gjennomføre mellom 700 og 800 tilsyn i 2009. Hovedfokus er å redusere antall ulykker og skader, men også redusere sosial dumping.

Setebelter og maskiner

Arbeidstilsynet vil blant annet passe på at folk bruker setebeltet når de kjører traktor.

– En del liv ville vært spart om setebeltet ble brukt, sier Grødal.

Tilsynet vil også være nøye på at alle som håndterer farlige maskiner har god nok opplæring.

75 dødsulyukker siden 2001

Fra 2001 til 2008 har Arbeidstilsynet registrert 324 dødsulykker. 75 av disse har vært innefor jord- og skogbruksnæringen, noe som tilsvarer nesten hver fjerde ulykke.

19 av ulykkene har vært knyttet til bruk av traktor – i hovedsak velt eller at sjåfør selv har blitt overkjørt av egen traktor.

I tillegg til dette er det 9 ulykker knyttet til øvrige landbruksmaskiner som skurtresker, rundballepresse og halmkaster for å nevne noen. Siloen er også et farlig sted. Det er registrert hele 13 dødsfall som følge av fall i silo, eller i forbindelse med arbeid i silo, opplyser Arbeidstilsynet.

Satser på samarbeid

Grødal i Arbeidstilsynet opplyser at det samarbeides godt med bransjen, blant annet Bondelaget og forsikringsselskapene.

– Det ringer bønder til oss før de skal bygge og spør hvilke krav vi stiller til innkvartering, sier Grødal.

Ved enkelte tilfeller har Arbeidstilsynet funnet at utenlandske arbeidstakere som i utgangspunket skulle plukke jordbær har blitt satt til bygningsarbeid, uten å få god nok opplæring.

– Dette er for så vidt greit, så lenge de får god nok opplæring. Dessuten må tariffen oppjusteres, fordi det er tariffen i byggebransjen er allmenngjort, sier Grødal.

Annonse
Annonse