JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Skal knuse fagbevegelsen

I USA har republikanske guvernører satt i gang et korstog mot offentlig ansatte. Og Obama sitter på gjerdet.

”Hvis amerikanske arbeidere blir nektet sin rett til organisering og kollektive forhandlinger, skal jeg marsjere sammen med dere når dere streiker, hvis jeg blir president”, lovet Barack Obama sine støttespillere i fagbevegelsen under valgkampen for å bli nominert som demokratenes presidentkandidat. I dag er det mange som etterlyser at presidenten stiller mer aktivt opp for en fagbevegelse som er i ferd med å brekke ryggen. Realiteten kan være at Obama ser seg tjent med å holde en lav profil med tanke på neste presidentvalg. Han er redd for å skremme bort sentrumsvelgerne. Og selv om fagbevegelsen bidro sterkt med både penger og mennesker for å få Obama valgt, er troen på egen organisasjon i Obama-leiren så sterk at de ikke frykter konsekvensene av et kjøligere forhold til fagbevegelsen.

Det som nå skjer i en rekke amerikanske stater er at republikanerne kjører de offentlig ansatte opp mot resten av befolkningen. Det er i offentlig sektor fagbevegelsen står relativt sterkt med en organisasjonsprosent på drøye 35, mot rundt 7 prosent i privat sektor. Selv om offentlige lønninger er noe lavere enn tilsvarende i privat sektor så har de offentlig ansatte både gode helse- og pensjonsforsikringer. Dette er frynsegoder betalt med folks skattepenger, påpeker republikanerne. Med solid gjeld og kjempestore budsjettunderskudd må det enten kuttes i offentlige tjenester og arbeidsplasser eller i de offentlige ansattes goder og rettigheter, argumenterer guvernører som Scott Walker i Wisconsin. Hans politikk har utløst massive demonstrasjoner, men Walker ser likevel ut til å få gjennomført kuttforslagene som også vil fjerne retten til kollektive forhandlinger utover rene lønnsforhandlinger.

Mange støtter denne republikanske politikken, selv om 61 prosent av de spurte i Gallup-undersøkelse for USA Today er motstandere av å fjerne forhandlingsretten. Når du selv ikke har en pensjonsordning eller helseforsikring og sliter med å få betalt regningene dine, er det kanskje ikke så merkelig at du ikke vil at dine surt tjente skattepenger skal gå til å finansiere helse og pensjon for offentlig ansatte.

Republikanerne har etter høstens mellomvalg flertall i 26 av USAs 50 stater. Den konservative bølgen som da feiet over USA gir seg også gjennomslag i folks holdninger til fagbevegelsen. Bare 45 prosent av amerikanerne har i dag et positivt forhold til fagbevegelsen, viser en Pew-undersøkelse. Det er den laveste støtten på et kvart århundre.

I likhet med en rekke europeiske land er det i offentlig sektor, amerikansk fagbevegelse har sin styrke både organisatorisk og økonomisk. Skulle republikanerne klare å svekke de godene man har oppnådd gjennom kollektive forhandlinger, vil det utvilsomt også ramme oppslutningen om forbundene i offentlig sektor. Klarer man i stater som Ohio og Wisconsin også å fjerne forhandlingsretten og streikeretten vil det ytterligere undergrave fagbevegelsen.

Den økonomisk dramatiske situasjonen mange amerikanske stater befinner seg i fører uansett til at arbeidsplasser forsvinner. Det kan spesielt ramme mange i den fargede befolkningen som gjennom jobber i offentlig sektor har fått hevet sin levestandard. I januar var ledighetstallet for fargede amerikanere 15,7 prosent, mens gjennomsnittet var på 9 prosent.

I Wisconsin sa fagbevegelsen at de var villige til å betale sin del av pensjonskostnadene og helseforsikringspremien. Det ble avvist av den republikanske guvernøren. Nå har høyresiden i USA en gylden mulighet til å knuse amerikanske fagbevegelse for godt.

Annonse
Annonse