JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kritiserer ultralyd-nei

Et samlet fostermedisinsk fagmiljø mener det er feil å si at tidlig ultralydundersøkelse i uke 12 ikke har nytteverdi.

kjell.werner@anb.no

– Dette er ikke korrekt. Vi mener tidlig ultralyd er medisinsk nyttig, sier professor Kjell Å. Salvesen til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

– Det er politiske grunner til at Norge har vedtatt en streng bioteknologilov som regulerer bruken av tidlig ultralyd, ikke en vurdering av vitenskapelige studier og medisinsk nytte, sier Salvesen.

Ni fostermedisinske eksperter i Norge står bak et brev som er sendt Helsedirektoratet. De reagerer kraftig på Kunnskapssenterets metoder i forbindelse med gjennomgangen av bioteknologiloven.

Ikke grundig nok

– Vi mener Kunnskapssenteret ikke gjør en grundig nok jobb med rapportene, sier Salvesen og viser til oppsummeringer fra Sverige som han mener er bedre og mer grundige.

Mange av studiene som inngår i KS-rapportene er 20-30 år gamle.

– Teknologien utvikles raskt, og 30 år gamle studier har liten verdi for dagens praksis. Det kommer ikke fram at kunnskapen er gammel, og det kan oppstå misforståelser, heter det i brevet fra det fostermedisinske fagmiljøet.

Viktig for tvillinger

– Det er kunnskapsbasert viten at ultralyd er viktig for diagnostikk av tvillinger, og at ultralyd i uke 12 er best til å finne ut om eneggede tvillinger deler morkake, heter det videre i brevet.

Her pekes det på at alle studier som inngår i KS-rapporten om tvillinger, er gjort før 1991.

– De ble gjort før medisinere visste hvordan man kan påvise eneggede tvillinger som deler morkake, og før man hadde etablert laserbehandling i mors liv av tvillinger som stjeler blod fra hverandre, sier Salvesen.

Ikke skadelig

Kjell Å. Salvesen poengterer at rutinemessig ultralyd har ikke ført til økt forekomst av angst og depresjon eller bekymringer blant de fleste gravide.

– Det er ikke påvist skadelige effekter av ultralyd i svangerskapet, er konklusjonen fra det fostermedisinske fagmiljøet i Trondheim, Oslo, Bergen, Stavanger og Tromsø. (ANB)

Annonse
Annonse