JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Vil ha ny «månelanding»

Fremskrittspartiet og Høyre mener regjeringen bør satse på et gasskraftverk med full CO2-rensing i Møre og Romsdal.

Frp vil flytte månelandingsprosjektet fra Mongstad til Elnesvågen.

– Dersom regjeringen mener at gasskraftverk med full CO2-rensing skal være et månelandingsprosjekt, bør den droppe Mongstad og la Industrikraft Møre få realisere prosjektet i Elnesvågen i Fræna, sier Frps energi- og klimapolitiske talsmann Ketil Solvik-Olsen til Adresseavisen.

– Klare til å bygge

Han mener det haster med å komme i gang. Regjeringen er for opptatt av hvor prosjektet skal gjennomføres, i stedet for når det skal gjennomføres, mener han.

– Senest for to uker siden fortalte representanter for Siemens meg at de er klare til å bygge et fullskala renseanlegg i Elnesvågen. Og de er klare nå. I stedet sier regjeringen at vi skal vente i minst fem år før noe skjer, sier Solvik-Olsen.

I Høyre er stemningen den samme.

– Vi mener forsinkelsene som nå er varslet på Mongstad, gjør det enda mer aktuelt å bidra til rensing av et nytt gasskraftverk i Elnesvågen, som kan stå ferdig før spaden settes i jorden på Mongstad. Regjeringen har så langt lagt alle eggene i en kurv. Dersom Norge skal innfri klimamålene, bør vi satse bredere enn bare Mongstad, sier Nikolai Astrup (H) i energi- og miljøkomiteen på Stortinget.

Mangler penger

Industrikraft Møre fikk i fjor konsesjon til å bygge gasskraftverk i Fræna kommune sammen med tyske Siemens, som har utviklet fullskala renseteknologi.

Men Industrikraft Møre trenger penger fra staten. Så langt har selskapet ikke fått slik støtte. Derfor valgte selskapet i forrige uke å legge prosjektet på is inntil det eventuelt kommer nye signaler fra myndighetene.

Møre og Romsdal Arbeiderparti står på Frps og Høyres side i denne saken, og har overbrakt sine synspunkter til Olje- og energidepartementet. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse