JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Vrien sak for ny minister

Nyslått olje- og energiminister Ola Borten Moe (Sp) åpner døra på gløtt for oljeboring i Lofoten.

Hans forgjenger Terje Riis-Johansen (Sp) ryddet to vanskelige saker av veien før han gikk av, nemlig mastesaken i Hardanger og utsettelsen av fullskalarensingen på Mongstad. Den viktigste og vanskeligste saken for regjeringen gjenstår med spørsmålet om olje- og gassutvinning utenfor Lofoten og Vesterålen.

Borten Moe har tidligere signalisert villighet til å åpne. Han ville fredag ikke flagge noe standpunkt.

– Det jeg har sagt er at det under gitte betingelser ikke er noe poeng å si nei bare for å si nei. Det er i tråd med Sps program der vi sier at vi ikke åpner i denne perioden, sa han.

Borten Moe har tidligere nevnt tre betingelser før det er aktuelt med oljeboring: Statoil må bevise at de tar sikkerhet, miljø og klima mer på alvor, det må sikres at arbeidsplasser tilfaller Nord-Norge og oljevernberedskapen må styrkes.

– Vil ikke bli lett

Borten Moe sier han gleder seg til å ta fatt på oppgaven, men ser mange utfordringer framover. Blant annet å styrke strømnettet i Midt-Norge.

– Jeg har ingen illusjoner om at det her kommer til å bli lett. Det er mange store og viktige saker som kommer og mange saker som allerede er i prosess og som det skal jobbes videre med, sa han da han overtok nøkkelen til statsrådskontoret fra Riis-Johansen fredag ettermiddag.

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) avviser at statsrådsbyttet innebærer noen ny politisk kurs.

– Alle som nå tolker mye politikk inn i dette her, tror jeg skal ta det med ro. Vi har én regjering og én politisk plattform. Så skal vi sette oss ned og diskutere gode løsninger på de sakene som fortsatt er til behandling, som for eksempel konsekvensutredning i Lofoten og Vesterålen, sa han.

Nye master

Den nye statsråden vil heller ikke kommentere hvordan han ville ha håndtert mastesaken i Hardanger eller Mongstad-saken, men svarte på spørsmål om dette at han vil forholde seg til de beslutningene regjeringen har fattet.

– Det er også andre kraftlinjer som skal bygges i framtida, og som jeg vil ha ansvar for, sa han.

Om bestefaren som ledet en koalisjonsregjering, og etter dens sammenbrudd uttalte at det til tider var som å bære staur, sa den ferske statsråden:

– Å si at man bærer staur er ikke det samme som å si at man ikke er glad i det.

Den ferske olje- og energiminister ønsket ikke kommentere om han er en framtidig Senterparti-leder.

– Det får vi komme tilbake til senere. Nå er det andre og spennende oppgaver som er på trappene, sa Sp-kronprinsen.

Gikk frivillig

Det har vært klart en god stund at Riis-Johansen selv ville gå av, men han ønsket først å avslutte Mongstad- og mastesaken, ifølge Stoltenberg. Han mener at Terje Riis-Johansen har satt spor etter seg.

– Han har satt spor etter seg og han har håndtert mange store og viktige saker, sa Stoltenberg om den avgåtte Sp-statsråden.

Stoltenberg mener at Riis-Johansens viktigste sak var å sikre det nasjonale eierskapet til vannkraftressursene. Han pekte også på grønne sertifikater, Hardanger-saken og Mongstad som «eksempler på mange saker han har håndtert».

Riis-Johansen har lansert sitt kandidatur som fylkesordfører i Telemark. (ANB-NTB)

Annonse

Flere saker

Annonse