JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Regjeringens fire S-er

Regjeringspartiene har fire S-er i ermet når de samles til budsjettkonferanse på Jevnaker søndag.

Sykehjem, samordning, samferdsel og skole er områder som det skal satses på i statsbudsjettet for 2012. Det får Avisenes Nyhetsbyrå (ANB) bekreftet på sentralt hold i de tre regjeringspartiene. Men det blir kamp om pengene, for det varsles et stramt budsjett som skal holde rente og kronekurs i sjakk.

Søndag møtes regjeringen til en tredagers førsterunde om neste års statsbudsjett. I august står den avgjørende sisterunden om 2012-budsjettet, som legges fram i begynnelsen av oktober.

Fire S-er

Slik er i utgangspunktet hovedfokuset hos de tre regjeringspartiene:

* Ap: Sykehjemsplasser og samordningsreformen for helsesektoren.

* Sp: Samferdsel med veier og jernbane i tråd med den nasjonale transportplanen.

* SV: Skole med fokus på mer praktisk rettet og variert undervisning på ungdomstrinnet.

Presser kommunene

Arbeiderpartiet vil sette mye inn på å innfri løftet om sykehjemsplass eller omsorgsbolig innen 2015. Kommunene skal derfor få mer penger til å gjennomføre denne oppgaven, men det diskuteres også hvor sterkt press staten skal legge på kommunene. Sentrale politikere i Ap er innstilt på å bruke tvang etter modell av barnehagereformen. Det vil vekke motstand, spesielt fra Senterpartiet som er veldig opptatt av å gi lokalpolitikerne mer lokalt selvstyre.

Arbeiderpartiet har også investert mye prestisje i samhandlingsreformen som skal gi bedre helsetjenester lokalt i hver kommune slik at færre behøver å bli pasienter på sykehusene. Denne reformen trer i kraft neste år, og her vil kommunene få friske penger til å bygge opp lokalmedisinske sentre. Spørsmålet er hvor mye penger finansminister Sigbjørn Johnsen har å avse.

Vei og bane

Senterpartiet prioriterer en oppfølging av Nasjonal transportplan. Det betyr flere veier og mer jernbane. Sp har et spesielt ønske om å bedre fylkesveiene. På den annen side kjemper SV for jernbaneinvesteringer og annen kollektivtrafikk. Her ligger det an til et internt oppgjør.

Det ligger også an til strid om skatter og avgifter. SV vil ha en politikk som gir bedre fordeling og mindre sosiale forskjeller. Hva dette betyr konkret, gjenstår å se. Sp vil fjerne formuesskatten på arbeidende kapital i ikke-børsnoterte selskaper. Det får de neppe Arbeiderpartiet med på i denne omgang.

SV blinker videre ut barnehagepolitikken og styrket barnevern som kjepphester for budsjettarbeidet. Friluftsliv og folkehelse blir også nevnt fra det holdet.

Stramt budsjett

Finansministeren holder igjen på oljepengene. Han legger opp til å bruke mindre avkastning enn de magiske fireprosentene som handlingsregelen skisserer for et normalår.

Statsminister Jens Stoltenberg slapp nylig nyheten om at Norge allerede i år vil komme under fireprosenten. Det tolkes som et signal om at statsrådene må holde seg i skinnet og en beskjed til omverden om at rentenivå og kronekurs er avgjørende viktig for den konkurranseutsatte industrien.

Senterpartiet har spilt inn et ønske om å opprette et næringsfond i milliardklassen, mye i tråd med forslaget som LO har fremmet.

Det er utarbeidet mange kuttlister i forkant av budsjettkonferansen, men de fleste av disse blir nok lagt bort innen budsjettet spikres til høsten. Dermed blir det vanskelig å finne penger til nødvendige påplussinger.

Lavere sykefravær, færre asylsøkere og økte skatteinntekter gir likevel rom for satsing på de viktigste områdene.

U-hjelpen

Ap vil forsøke å holde igjen på andelen som brukes på u-hjelp. Nasjonalinntekten stiger så mye at det likevel er rom for bistandsvekst i rene kroner. Men her vil SV kjempe for å beholde bistandsandelen på 1,02. Det kan være noen hundre millioner å spare på å bikke dette tallet ned til 1,01. Det vil likevel være godt over løftet på en prosent som regjeringen har bundet seg til.

Ap har på den annen side et ønske om å prioritere næringsrettet forskning som kan kommersialiseres i salgbare produkter. Videre jobbes det med strukturendringer som skal gi en mer effektiv offentlig sektor. En ytterligere reduksjon i antall politidistrikter er noe som antydes. Økte investeringer i IKT og nye dataløsninger er også blant det som prioriteres fra Ap. (ANB)

Annonse
Annonse