JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Innfører karakterer i 7.-klasse

Flere barneskoler i Oslo innfører karakterer fra høsten, uten å søke Kunnskapsdepartementet om lov.

Skolebyråd Torger Ødegaard (H) setter i gang forsøk med karakterer i basisfag på 7. trinn, skriver Aftenposten.

Ti barneskoler i Oslo søkte for tre år siden Utdanningsdirektoratet om å få starte et prøveprosjekt med karakterer i basisfag i barneskolens siste år, 7. klasse.

Utdanningsetaten i Oslo fikk avslag på søknaden, men nå omgår skolebyråden opplæringsloven.

Ødegaard innfører karakterer bakveien ved at læreren muntlig skal forklare elevene hvilken karakter de ville ha fått, samtidig som de får sine skriftlige vurderinger.

– Denne gangen søker jeg ikke om lov til å sette i gang, sier Ødegaard.

Utfordrer

– Jeg ønsker å utfordre kunnskapsministeren i sammenhengen mellom tydelig vurdering, motivasjon og overgangen til ungdomsskolen. Vi vet alle at frafall ikke begynner i videregående skole, men at skolene må arbeide med dette perspektivet allerede i barneskolen, sier han.

Statssekretær Lisbet Rugtvedt (SV) i Kunnskapsdepartementet synes det er «veldig spesielt» at Oslos skolebyråd bevisst forsøker å omgå opplæringsloven. Om det er i strid med lovverket, vil hun ikke uten videre svare på.

Gråsone

– Skriftlige og formelle karakterer er helt klart i strid med opplæringsloven. Men en praksis med muntlige karakterer vil være i en gråsone. Vi må ha mer informasjon og vite mer om hvordan de tenker seg at dette skal utformes, sier Rugtvedt.

Hun peker på at det er fylkesmennene som har ansvar for å føre tilsyn med om skolene overholder opplæringsloven eller ikke, og sier dette kan bli en sak Fylkesmannen i Oslo og Akershus må se nærmere på. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse