JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Arve Bakke i fengselet

Fellesforbundets leder Arve Bakke dro i fengsel i dag, for å besøke sin mexikanske fagforeningskamerat Juan Linares som er siktet for økonomisk utroskap. IMF sier at påstanden er ubegrunnet og et forsøk på å knuse det frittstående forbundet.

Arve Bakke og forbundets internasjonale sekretær Atle Høie er del av en stor næringslivdelegasjon, med det norske kronprinsparet i spissen. Mens de andre fulgte det offisielle programmet, benyttet Bakke og Høie anledningen til å besøke den fengslede mexikanske forbundstoppen.

Flere fengslinger

Juan Linares, som er leder av kontrollkomiteen i det mexikanske Gruve- og Metallarbeiderforbundet, er altså anklaget av myndighetene for korrupsjon - akkurat som flere av hans kolleger i samme forbundet før. IMF, den internasjonale Metallføderasjonen, har sendt både økonomer og advokater til Mexico for å undersøke påstandene.

– Falske anklager

– Det viste seg fort at det ikke er hold i det myndighetene påstår, forteller Fellesforbundets internasjonale sekretær Atle Høie på telefon fra Mexico City.

– Det er helt opplagt at det er snakk om bevisst fagforeningsknusing. Gruve- og Metallarbeiderforbundet er landets eneste forbund som ikke lar seg dirigere av myndighetene. Det har falt mange tungt for brystet. fortsetter Høie.

Fengselsbesøk

I går morges norsk tid møtte Arve Bakke og Høie tre representanter fra det mexikanske forbundet til et orienteringsmøte, før de fem dro til fengslet for å ta en prat med Juan Linares.

Det var Fellesforbundet selv som tok initiativ til besøket.

– Ja, det er svært viktig at vi gir støtte til våre kamerater når vi er her. IMF har lenge hatt fokus på de vanskelige forholdene mexikansk fagbevegelse jobber under. Så vi syntes det var riktig å stille opp når vi først er her nede - ikke bare av ren solidaritet, men også for å markere overfor de mexikanske myndighetene at vi ikke finner oss i slikt, understreker Atle Høie.

Bakke på slottet

I forrige uke tok Arve Bakke seg en tur på slottet - for å informere kronprins Håkon Magnus om mexikansk fagbevegelse og Fellesforbundets planer om fengselsbesøk og å be ham ta dette opp under samtalene i Mellomamerika.

Bakke hadde også et møte i samme ærend med Øystein Slåke, statssekretær i Nærings- og Handelsdepartementet. Slåke fikk detaljert informasjon om Juan Linares` og metallarbeiderforbundets situasjon. Bakke overleverte dessuten en IMF-rapport om fagbevegelsens situasjon i Mexico.

Slåke lovet å ta dette opp med mexikanske myndigheter under besøket.

– Håpet er selvfølgelig å få Juan Linares satt fri, sier Atle Høie.

Annonse

Flere saker

Annonse