JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Vil kjempe for kjønnskvotering

Statsråd Tora Aasland har ikke gitt opp kampen om kjønnskvotering i ansettelsesprosessen av ledere ved høyskoler og universiteter.

I 2003 ble Norge dømt av EFTAs overvåkingsorgan (ESA) i forbindelse med øremerking av stillinger, og regjeringen måtte da gå bort fra kjønnskvotering som tiltak i akademia, men Aasland er villig til å gå en ny runde i saken.

– Vi trodde vi hadde et virkemiddel. Og selv om vi tapte, mener jeg fortsatt at kjønnskvotering er viktig, sier Aasland – som håper at også EU–systemet med tiden kan komme på andre tanker.

Radikal kvotering

Da ESA-dommen kom i 2003, var det Kristin Clemet (H) som satt i Tora Aaslands kontorstol. Den tidligere forskningsministeren fra Høyre mente da at hun kjempet godt for den norske ordningen med øremerking av forskningsstillinger til kvinner, men tok konsekvensen av at Norge tapte saken.

– Dette var en bestemmelse som allerede lå i lovverket da vi tok over, og vi kjempet for den. Men når det er sagt, har jeg aldri vært en tilhenger av radikal kvotering. Og nettopp det opplevde jeg at den norske ordningen var, sa Clemet i etterkant av ESA–dommen.

20 prosent ledere

En oversikt departementet har utarbeidet, viser at bare 20 prosent av lederstillingene ved høyskoler og universiteter er besatt av kvinner. Den prosentsatsen er for lav, mener Aasland.

Til sammenligning er det 30 prosent kvinner i ledende posisjoner i statlig sektor. Innenfor kommunal sektor er andelen 41 prosent.

– Det er mekanismer som har hindret kvinner i å få disse jobbene eller posisjonene, understreker Aasland på kvinnedagen 8. mars.

Hun mener tradisjonell tenkning er med på å holde kvinner nede, og at menn i ledende posisjoner ofte velger menn.

Få går hele veien

Kvinnelige studenter er totalt sett i flertall ved høyskoler og universiteter. Men det er store forskjeller i andelen kvinner og menn mellom ulike fag og disipliner.

Tall fra Database for statistikk om høyere utdanning tyder på at få kvinner forfølger en akademisk karriere til topps.

I faglige toppstillinger - professorater - har Universitetet i Oslo (UiO) 25 prosent kvinner. Ved Universitetet i Stavanger (UiS) er snaut 17 prosent av professorene kvinner. (ANB-NTB)

Annonse

Flere saker

Annonse