JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Krever speedlektere mot oljesøl

Frp krever penger til speedlektere i oljevernet, og fiskeriministeren er ikke avvisende.

Stortingsrepresentant Bård Hoksrud (FrP) har i et brev til fiskeri- og kystminister Lisbeth Berg-Hansen tatt til orde for at det bevilges penger til såkalte speedlektere i oljevernberedskapen.

Det er Redningsselskapet som ønsker å investere over 40 millioner kroner for å få 40 speedlektere på plass langs kysten. For å få til dette trenger imidlertid Redningsselskapet omtrent ti millioner kroner årlig til å drifte og vedlikeholde speedlekterne.

Raskere respons

– Kjapp responstid er avgjørende for oljevernberedskapen, og det er om å gjøre og få lenser rundt utslippsstedet så fort som mulig. Den svenske Sjøredningen har derfor investert i 25 speedlektere som kan slepes i inntil 30 knop. Redningsselskapet mener de kunne redusert responstiden ved «Godafoss»-forliset til en tredjedel, påpeker Hoksrud overfor fiskeriministeren.

Lisbeth Berg-Hansen på sin side er fullstendig klar over at Redningsselskapet ved flere anledninger har gitt uttrykk for at det ønsker en større rolle innen oljeberedskapen.

– Redningsselskapets personell er godt trent og kjenner kysten, og redningsskøytene har kort responstid langs hele kystlinjen. Selskapet har med andre ord både kompetanse, personell og utstyr som kan være interessant i beredskapssammenheng, svarer Berg-Hansen.

Kystverket vurderer

Konkrete forslag vedrørende den statlige beredskapen, slik som Redningsselskapets forslag om å investere i hurtiggående lektere, vurderes imidlertid av Kystverket.

– Kystverket er nå i ferd med å oppdatere sin miljørisiko- og beredskapsanalyse, som skal ligge til grunn for dimensjoneringen av den statlige beredskapen mot akutt forurensing de kommende årene, ifølge fiskeriministeren.

– Kystverket kjenner til konseptet med hurtiggående lektere, og har avtalt et møte med Redningsselskapet for å få presentert dette i detalj. Jeg er derfor trygg på at lekterne vil bli vurdert grundig. Kystverkets vurdering vil ligge til grunn for den videre behandlingen av Redningsselskapets forslag, avrunder Berg-Hansen.

Bård Hoksrud er svært tilfreds med at Kystverket er i gang med å vurdere oljevernberedskapen.

– Jeg forventer at denne vurderingen og statsrådens positivitet vil være med og bidra til at disse speedlekterne kommer på plass som en viktig del av oljevernberedskapen, sier Bård Hoksrud til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB). (ANB)

Annonse

Flere saker

Annonse