JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Utsetter Japan-besøk

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) utsetter næringslivsbesøket han hadde planlagt til Japan neste uke.

Under det første statsbesøket i Japan på åtte år skulle Stoltenberg ha med seg en uvanlig stor næringsdelegasjon på 123 personer. Han skulle også møte i audiens hos det japanske keiserparet og ha politiske samtaler med statsminister Naoto Kan.

Fire ansatte fra Eksportutvalget for fisk var allerede på plass i Japan for å gjøre forberedelser til besøket, mens Innovasjon Norge har sju ansatte i landet. Alle de ansatte er uskadde og i god behold.

Rykker ut på 48 timer

Besøket blir nå utsatt, og Stoltenberg har i stedet sendt kondolanse til sin japanske kollega, med lovnader om at Norge kan stille med nødhjelp.

Kong Harald har på sin side sendt et kondolansetelegram til keiser Akihito.

Japan ba fredag kveld EU-kommisjonen om krisebistand. Norge står klare til å rykke ut ved forespørsel. Røde Kors, Norwegian Search and rescue team (NORSAR) og andre enheter står klare på 48 timers varsel.

– Vi blir automatisk forespurt via EU-kommisjonen og har hjelp i beredskap. Men først må vi se på Japans konkrete behov og om det er noe vi kan bidra med, sier pressevakt Frode Andersen i UD, som koordinerer Norges innsats, til NTB.

Ingen skadde nordmenn

Verken Utenriksdepartementet, studentorganisasjonen ANSA, Sjømannskirken eller noen av de norske selskapene med tilhold i Japan har meldt om savnede eller skadde nordmenn.

Ifølge oppdaterte tall fra Lånekassen har 163 nordmenn studiestøtte for utveksling i Japan dette semesteret, men på grunn av studiestart i slutten av mars har trolig mange av disse ikke reist. ANSA har opprettet en beredskapspost for sine medlemmer i Japan. De prøver å nå alle på telefon, men mangler fortsatt kontakt med noen, grunnet at telefonnettet er nede.

ANSA har en døgnåpen beredskapslinje og har også opprettet en beredskapspost for samtlige medlemmer i Oseania og Stillehavsområdet.

Passerte over episenteret

Den såkalte open hatch-båten «Star America», eid av Grieg Shipping i Bergen, ble kraftig rystet da den passerte bare tretti nautiske mil fra skjelvets episenter fredag, skriver Dagbladet.no.

Flere nordmenn melder i ulike medier om dramatiske hendelser rundt skjelvet. Den norske snowboardstjernen Terje Håkonsen befinner seg i Sendai, byen som ligger nærmest havområdet hvor skjelvet skjedde. Han landet i det tsunamien skylte innover byen, skriver Aftenposten.

Håkonsen og hans kamerat, Svein Torp, melder om fullstendig kaos og at de jobber på spreng for å hjelpe rammede personer med å komme seg til hjelpestasjonene. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse