JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Betalte ikke Ap-kontingent

Sametingspolitikeren Anders Mathisen er ikke lenger et problem for partisekretær Raymond Johansen.

Han har nemlig unnlatt å betale kontingenten de siste årene og er dermed ikke medlem av Arbeiderpartiet.

Det sier parlamentarisk leder for Aps sametingsgruppe, Willy Ørnebakk, til NTB. Ørnebakk bekrefter samtidig at Mathisen ble innvalgt på Aps liste ved sametingsvalget. Dermed er han fortsatt et problem for gruppa i Sametinget, men Ørnebakk mener den side av saken vil bli løst relativt raskt.

– Jeg har hatt en samtale med Mathisen og vi skal snakke sammen på nytt. Hele vår gruppe har i likhet med partiet for øvrig tatt fullstendig avstand fra Mathisens uttalelser om jødeutryddelsen. Med slike holdninger vil han ikke lenger kunne delta i vår gruppe, sier Ørnebakk.

Som Jan Simonsen

Samtidig er det klart at Sametinget for lengst er konstituert og Mathisen er lovlig valgt. Han kan ikke ekskluderes fra det parlamentariske organet som Sametinget er, men han får selv avgjøre hvordan han vil fremstille seg.

– Arbeiderpartiet representerer han i hvert fall ikke, sier Ørnebakk.

Aps parlamentariske leder i Sametinget sammenligner situasjonen med det problemet som oppsto for Frp da Jan Simonsen havnet på utsiden. Han var først uavhengig representant og dannet deretter sitt eget parti, sier Ørnebakk.

Naziinspirert visvas

Partisekretær Raymond Johansen i Arbeiderpartiet sier det er «naziinspirert visvas» å fornekte jødeutryddelsene, og oppfordret lørdag sametingspolitiker og holocaustfornekter Anders Mathisen til å melde seg ut av partiet.

Det fikk gruppelederen i Sametinget til å starte undersøkelser som raskt avklarte at Mathisen ikke hadde betalt kontingent til partiet på mange år. Dermed er han etter vedtektene ikke medlem.

Partisekretæren sier til NRK at det foreløpig ikke ville bli reist eksklusjonssak mot Mathisen, og med den manglende kontingentbetalingen slipper han trolig det.

Sjokk og vantro

Aps partisekretær Raymond Johansen tar skarp avstand fra uttalelsene som Mathisen har kommet med.

– Det er med sjokk og vantro jeg hører slike uttalelser. Slikt naziinspirert visvas står veldig langt fra Arbeiderpartiets ideologi og formål. Jeg håper han melder seg ut av Ap. Disse holdningene og meningene har ingenting med det vi historisk og på alle måter står for. Dette er ikke forenlig med noe av vår ideologi og våre verdier, sier Johansen.

Ifølge avisen Finnmarken har Mathisen på Facebook fornektet utryddelsen av seks millioner jøder under andre verdenskrig. Han mener derimot at jødene sto bak. (ANB-NTB)

Annonse

Flere saker

Annonse