JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Måtte beklage «ugyldig» fravær

Kunnskapsminister Kristin Halvorsen (SV) beklager at hun unnlot å komme til Stortinget sist fredag.

To saker under hennes ansvarsområde var til behandling.

Sakene ble utsatt, og var oppført på Stortingets møteplan tirsdag. Stortingspresident Dag Terje Andersen (Ap) tok først ordet og sa at Halvorsen ville gi en kommentar til representantene, før saken om hijab i barneskolen kom opp til debatt.

– Jeg beklager den situasjonen som oppsto fredag. Det er mitt ansvar å være til stede når saken under mitt ansvarsfelt er til behandling, med mindre noe annet er avtalt. Fredag morgen ble jeg imidlertid veldig opptatt og hadde tenkt å foreslå for Stortinget enten å utsette saken eller at jeg kunne være representert ved statsråd Tora Aasland (SV). Men det glapp for meg fredag morgen, sa Halvorsen.

Hektisk

Årsaken til SV-lederens mangel på tid var hektisk møtevirksomhet i forkant av fremleggelsen fredag av den reviderte forvaltningsplanen for Lofoten, Vesterålen og Senja. Det endte med at Aasland stilte i Stortinget, som på sin side beklaget seg over at meddelelsen kom lovlig sent.

Flere partier mente et kunnskapsministeren la for dagen en manglende respekt for Stortinget og minnet henne om at møter i Stortinget kommer foran alt annet for medlemmer av regjeringen.

Halvorsen viste til at hun har fartstid på Stortinget siden 1989 og at hun kjente regelverket godt.

– Dessuten har jeg fått opplæring av Hanna Kvanmo, så dette vet jeg, sa kunnskapsministeren i sterk beklagelsesmodus.

Godtatt

Stortingspresident Andersen oppsummerte den litt spesielle tildragelsen ved å si at det er grunn til å tro at kirke-, utdannings- og forskningskomiteen ville godta «den klare beklagelsen». Ingen av komiteens medlemmer sa ham imot.

Det vakte imidlertid betydelig oppstandelse fredag da Halvorsen i tolvte time sendte Aasland. Første visepresident Øyvind Korsberg (Frp) brukte ord som var definitivt uparlamentariske, som det heter på stortingsspråket, og som han overhodet ikke ville ha tillatt inne i salen.

Høyres Per-Kristian Foss valgte andre ord, men mente like fullt at Halvorsen viste manglende respekt for Stortinget. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse