JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Fire av ti er ikke godt nok

Jobber du i industrien eller i bygg/anlegg, kan langtidsledighet bli en permanent affære. Nav har avdekket at bare fire av ti langtidsledige havner i jobb igjen senere.

odd.arne.olafsen@lomedia.no

Nav har undersøkt sysselsettingsstatusen i juni 2010 for de som var helt arbeidsledige i desember 2004. Omkring 40 prosent av de 5.900 langtidsledige (ledig 12 måneder eller mer) var tilbake i jobb seks år senere. Dette er ikke spesielt imponerende når man ser på andre funn i Nav-undersøkelsen.

Der framkommer det at andelen som var tilbake i jobb i juni 2010 var 50 prosent for dem som hadde vært ledige mindre enn 18 måneder, men bare 30 prosent for dem som hadde vært ledige i mer enn to år.

Beklageligvis var også åtte prosent av de langtidsledige fra 2004 fortsatt uten arbeid i 2010, mens sju prosent var uførepensjonister.

En firedel av de helt ledige fra 2004 hadde blitt alders- eller AFP-pensjonister, drev med utdanning, var næringsdrivende eller hjemmeværende.

Det er også verdt å merke seg at så mye som 16 prosent av de helt ledige fra 2004 seks år senere ble sortert under «nedsatt arbeidsevne», som betyr at de får tett og langsiktig oppfølging fra Nav.

Denne undersøkelsen avliver derfor på ingen måte påstanden om at er du først blitt langtidsledig, er risikoen stor for at det kan bli en permanent tilstand. Nav-undersøkelsen avdekker et fortsatt stort behov for en rekke tiltak som alltid må ligge i bunnen for å bekjempe ledighet, enten den er kort- eller langvarig.

Både bygg/anlegg og industrien er viktige motorer for å avlese hvordan det står til med sysselsettingen. Denne undersøkelsen viser da også at det er nettopp innenfor disse to områdene det var vanskeligst å komme tilbake i jobb dersom du var langtidsledig i 2004. Bare en tredel var tilbake i jobb seks år senere.

Det er neppe noen overraskelse at aldersgruppen 30-39 år lettere kom seg tilbake i jobb etter langtidsledighet. Det bør heller ikke overraske noen at de langtidsledige som i 2004 var 50 år eller eldre også lettere kom seg tilbake i jobb. IA-avtalen fra 2001, som første gang ble evaluert høsten 2003, høsten to år senere og avløst av en ny avtale i februar i fjor for fire nye år, har tre viktige delmål. Det ene, som raskt fikk effekt, var målet om å holde seniorene lengst mulig i jobb og øke pensjoneringsalderen. En rekke vellykkede seniortiltak, som har vært praktisert i hele den perioden Nav-undersøkelsen omfatter, må nødvendigvis ha gjort det lettere å komme tilbake i arbeid for +50-åringene. Det må også glede mange at langtidsledige kvinner fra 2004 også kom seg tilbake i jobb noe enklere enn mange andre grupper.

Når det ikke er mulig å la seg imponere av at gjennomsnittlig 40 prosent av de langtidsledige fra 2004 kom seg tilbake i arbeid, skyldes det flere forhold. Om man slår sammen gruppene med nedsatt arbeidsevne, uførepensjonerte, alderspensjonister og AFP-pensjonister, teller de hele 47 prosent i undersøkelsen. Samtidig vet vi at vi har økonomiske stimuli og en rekke målrettede tiltak for å holde arbeidsledigheten unna. Ikke minst er det viktige trepartssamarbeidet mellom arbeidstakere, arbeidsgivere og myndigheter sterkt involvert i kampen mot ledigheten generelt.

Nav-undersøkelsen er viktig fordi den avdekker hvor hårfin balansen mellom det å få være i jobb og det å havne utenfor faktisk er, og hvor avgjørende det hele tiden må være at både kort- og langvarig ledighet følges med argusøyne av alle involverte parter som kan bidra med noe positivt.

Annonse

Flere saker

Annonse