JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Lønnskutt eller jobbkutt

Grafisk klubb ved Hjemmet Mortensen Trykkeri er blitt kritisert for at den gikk med på kravet om 10% lønnskutt. – Men hvilket valg hadde vi med avvikling av bedriften som alternativ, spør klubbleder Kjetil Larsen.

Etter press fra trykkeriledelsen sa den grafiske klubben omsider ja til å senke grunnlønna med 10 prosent - for å redde arbeidsplasser.

– Reaksjonene på dette har vært mange. For det er viktig å huske at det var det som var bakteppet, sier klubbleder Kjetil Larsen til magasinett.org.

Klubben følte derfor behov for å komme med sin "versjon" og vedtok derfor en uttalelse.

Kostnadskutt eller avvikling

– Valgene var veldig klare. Hvis vi ikke klarte å redusere kostnadene med rundt 24 millioner kroner, ville vi ikke greie å levere trykksaker til konkurransedyktige priser til Hjemmet Mortensen a/s, trykkeriets eier. De ville da avvikla bedriften, forklarer Larsen.

– Vår grafiske klubb var med på å se på alle steder det kunne spares penger, men måtte innså til slutt at lønnskutt var nødvendig hvis vi skulle komme i mål, fortsetter klubblederen.

Tenkte på de eldste kolleger

Alternativet for de ansatte på Frysja ville vært å slåss for videre drift uten å kunne møte prisene fra utlandet.

– Det ville vi også gjort, hadde det ikke vært for to viktige ting. Blant våre medlemmer er det 18 personer som vil ha muligheten til å gå av med avtalefestet pensjon (AFP) i løpet av de neste tre åra. De fleste av disse har jobbet i bedriften i 25 år eller mer. Det ville vært ille om disse hadde måttet avslutte arbeidslivet sitt på dagpenger og sosialtrygd, poengterer Larsen.

– Og: Det er høy gjennomsnittsalder blant medlemmene våre. Det gjør det ikke lett å finne seg nytt arbeid i et arbeidsmarked som blir vanskeligere fra dag til dag.

– Må ikke føle seg presset

Kjetil Larsen er veldig klar på at HMT-klubben overhode ikke ønsker at andre klubber skal føle seg pressa til å gjøre det samme.

– Vi har fått kontrakter som sikrer drifta i tre år framover, og vi ser ut til å klare tilpasningen til nye priser - uten oppsigelser. Og lønna vår er fremdeles langt over tariffens minstesatser etter kuttet, understreker klubblederen.

– Vi vil igjen kjempe for å øke lønningene og bedre arbeidsforhold når lønnsomheten igjen øker, lover Larsen.

Annonse
Annonse