JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Vil få ned bilbruken

Fylkesmann Lars Sponheim er bekymret over at økende bilbruk fører til stadig mer luftforurensning i Bergen.

Prognosene tilsier en økning i folketallet i byen på 80.000 personer om 20 år. Da er det nødvendig å redusere bilbruken, framholdt han overfor sin «sjef» i regjeringen, fornyings-, administrasjons- og kirkeminister Rigmor Aasrud (Ap). Hun har fylkesmennene som et av sine ansvarsområder, og torsdag besøkte hun Hordaland.

Uenige om bilbruk

Den tidligere Venstre-lederen har sittet som fylkesmann i snart ti måneder, og han har i flere sammenhenger gått mot planer som forutsetter økt bilbruk og parkeringsmuligheter.

Han fikk kraftig motbør både av politikere og Bergen Næringsråd da han gikk inn for færre parkeringsplasser både i sentrum og ved kjøpesentrene. Han har også kritisert Bergen kommune for å gjøre for lite for å få bukt med luftforurensningen i byen.

Sponheim selv viser til at han gjør det som er hans oppgave, å følge opp politikken som er vedtatt av storting og regjering. Torsdag fikk han støtte av statsråd Aasrud:

Støtte

– Jeg er fornøyd med å ha en fylkesmann som følger statlige retningslinjer, og ingen har gitt uttrykk for noe annet, sa Aasrud.

Sponheim fortalte statsråden at luftforurensning i byen i vinter var så ille at to spesialister ved Haukeland universitetssjukehus gikk ut og ba barnefamilier alvorlig vurdere å flytte ut av bysenteret.

– Bilbruken står sterkt i Bergen, det ser vi av debatten, sa fylkesmannen, som har tatt til orde for en rekke tiltak som kan begrense bilbruken og bedre luftkvaliteten.

Kamp om strandsonen

Kampen om å få bygge i strandsonen er en annen sak som skaper mye arbeid for fylkesmannen.

– Det som er spesielt for oss i Hordaland, er det store antallet dispensasjoner fra vedtatte planer. De fleste søknader om dispensasjon gjelder bygging av naust, brygger og boliger i strandsonen, fortalte Sponheim.

Han la fram tall som viste at det kom 1.600 søknader om dispensasjon i fylket i fjor, det er det mangedobbelte av det andre fylker får inn.

Aasrud, som har en fortid blant annet som ordfører, var opptatt av at kommunene må bli bedre til å planlegge. Da blir det ikke så stort behov for dispensasjon fra planene, sa hun.

Gode planer

– Det er veldig spesielt at det er så mange dispensasjoner fra planer som er lagt. Jeg tror det er veldig viktig å få laget gode planer. Det er også det mest demokratiske for at innbyggerne skal få sagt sin mening, sa statsråden.

Hun fastslo også at regjeringen er opptatt av strandsonevern og at allmennheten skal ha adgang til strandsonen. Det er ingenting på gang fra regjeringens side som endrer de retningslinjene som gjelder, sa statsråden, som samtidig er åpen for at det kan være forskjeller fra sted til sted og at ikke all strandsone har like høy bruksverdi. (ANB-NTB)

Annonse

Flere saker

Annonse