JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Ingen henvendelser til Norge

Utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) sier at det ennå ikke har kommet noen henvendelser til Norge om å bidra i en internasjonal operasjon i Libya.

Han tror en aksjon kan være i gang i løpet av kort tid.

Jonas Gahr Støre mener at vedtaket i FNs sikkerhetsråd er historisk siden FN-klausulen om å beskytte sivile nå kobles til å bruke militær makt. På et møte med pressen i Oslo fredag formiddag understreket han også at det er svært viktig at Sikkerhetsrådet har trukket Den arabiske liga tett med i formuleringen av resolusjonen.

– Det betyr at legitimiteten ved ønsket fra Libyas naboer og statene i regionen er direkte anerkjent i resolusjonen. Når det gjelder mange av de praktiske spørsmålene, så skal dette samordnes med generalsekretæren i Den arabiske liga og generalsekretæren i FN, sier Støre.

NATO-rolle ikke klarlagt

Utenriksministeren understreket at NATOs rolle i Libya ennå ikke er avklart.

– En NATO-deltakelse kan ikke utelukkes, men det er ikke tatt en slik beslutning eller lagt opp til det. For Norges del vil vi nå gå gjennom hvordan vi kan bidra til å følge opp resolusjonen, slik vi gjorde med den forrige, sier Støre.

Han bekreftet at det i NATO-kretser lenge har pågått en «stille planlegging» for å kartlegge om NATO har kapasitet til å bidra.

– Det er ikke kommet henvendelser til Norge om å bidra, men vi vil selvfølgelig gå igjennom det vi måtte ha av muligheter til å bidra med hvis det blir aktuelt. Det er for tidlig å konkludere med det, sier Jonas Gahr Støre.

Støre understreket at resolusjonen ikke åpner for en invasjon av landet.

– Det er ikke åpnet for en okkupasjonsstyrke, men det utelukker heller ikke at det kan være operasjoner på bakken i forbindelse med evakuering eller andre typer operasjoner, sier Støre.

Frykter ikke represalier

Han er ikke overrasket over at Muammar Gaddafi har kommet med trusler om represalier mot nasjoner som vil delta i en eventuell militæraksjon. Han er imidlertid ikke bekymret for sikkerheten til nordmenn.

– Vi har grunn til å tro at det er et minimalt nærvær av nordmenn i Libya, om noe. Det er selvfølgelig en av de tingene vi må følge med på. Denne type budskap fra Gadaffi er ikke uventet og følger opp andre utsagn han har hatt. Men her må det internasjonale samfunnet reagere med den grad av fasthet som ligger i dette vedtaket, understreker Støre.

Han mener Sikkerhetsrådets vedtak viser at det har evne til å fatte vanskelige vedtak og unngå bruk av vetoretten og andre komplikasjoner og understreker igjen at det er historisk at Sikkerhetsrådet har åpnet for bruk av alle tilgjengelige militære midler for å beskytte sivile. Hvor raskt denne beskyttelsen kan tre i kraft, ønsker han ikke å spekulere i.

Kan skje raskt

– Jeg ønsker ikke å gå inn i en diskusjon om hvor mange timer eller dager det vil ta før en internasjonal intervensjon, men sjansen for at dette kan komme raskt tror jeg er til stede ettersom de landene som her vil delta neppe har sittet med hendene i fanget de siste par ukene, sier Jonas Gahr Støre.

Han mener at Sikkerhetsrådets resolusjon først og fremst legger vekt på betydningen av å få til en våpenhvile, og at den deretter legger vekt på en politisk løsning.

– Dette er hovedsporet, men når det gjelder den militære delen er det klart at det i hovedsak vil dreie seg om militære operasjoner fra lufta, bekrefter Støre.

Avviser Libya-kritikk

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) avviser at regjeringen har utvist unnfallenhet i Libya-krisen, og sier Norges holdning har vært klar og tydelig hele tiden.

- Vi har gjort det klart at bruk av militærmakt forutsetter et vedtak i FNs sikkerhetsråd. Det prinsippet sto vi for når det gjaldt Afghanistan, og vi står for det nå, sier Stoltenberg til NTB.

Høyre, Venstre og Fremskrittspartiet mener regjeringen og utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) har opptrådt feigt og fomlete, men det går ikke Stoltenberg med på.

– Det ville ha vært et brudd med norsk utenrikspolitikk om vi hadde gått inn for bruk av militærmakt uten forankring i folkeretten og FN, sier han. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse