JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Slår et slag for tigermødrene

Norsk skole lider under mye uro i klasserommet, mener Høyre-leder Erna Solberg.

Hun etterlyser mer disiplin og konsentrasjon.

Skole og kunnskap seiler opp som den viktigste saken for Høyre i høstens kommune- og fylkestingsvalg. Og det er særlig én ting som bekymrer Erna Solberg med norsk skole, nemlig uro og bråk i klasserommet.

– Hver dag forsvinner 25 minutter av undervisningstiden i bråk i norsk skole, sa Solberg da hun åpnet Høyres valgkampkonferanse i Oslo lørdag.

Både skolene, kommunene og foreldrene må ta mer ansvar for å få ro, mener Høyre-lederen.

– Foreldre må slutte å unnskylde egne barn hvis de mobber andre eller bidrar til bråk og uorden, sa hun.

– Gode tigermødre

Solberg trakk fram debatten om såkalte tigermødre, som har gått varmt i vinter. Utrykket kommer fra boken til amerikansk-kinesiske Amy Chua, som handler om verdien av disiplin i barneoppdragelse. Chua er blitt kritisert for å bringe kadaverdisiplinen tilbake og legge sterkt press på selv små barn for å prestere.

Solberg mener ideen har noe for seg, i moderate former.

– Dette er gode verdier, så lenge man ikke overdriver presset mot barna, sa Solberg.

Tiden er moden for å stille krav og forventninger til barna, mente Solberg. Bare slik vil Norge bli i stand til å møte den sterke internasjonale konkurransen.

– Vi må erkjenne at det er en kjerne av sannhet i at i en kultur hvor det ikke er forventninger til barna, så lider også resultatene, sa hun.

Solberg viste til den internasjonale elevundersøkelsen PISA hvor Norge ligger på topp i uro og forstyrrelser i læringsmiljøet.

Mer til etterutdanning

Høyre-lederen foreslo Gran skole i Oslo som eksempel til etterfølgelse. Skolen har innført et regime hvor bråk og forsentkomming ikke tolereres. Dørene låses tre minutter etter at skoleklokka ringer, og ingen unnskyldninger aksepteres.

Det må bli langt lavere terskel for at skolen skal kontakte foreldrene når barna bråker, ifølge Høyre.

– Hvorfor vente til foreldremøtet når man kan ringe, sende SMS eller e–post? spurte Solberg. Foreldre som ikke behersker norsk, må få skriftlig beskjed på eget morsmål slik at barna ikke kan lyve seg unna ved å fungere som oversettere, mente hun.

Høyre vil ha en aktiv seniorpolitikk i skolen og økt satsing på etterutdanning for lærere, framholdt Solberg. Partier vil derfor sette av 100 millioner kroner øremerket til etter- og videreutdanning i klasseromsledelse.

Kommunens ansvar

Omsorgspolitikk ble trukket fram som et annet hovedtema i den kommende valgkampen. Solberg sto fast på at folk selv må få velge om de vil ha offentlige eller private tjenester.

Problemene rundt brudd på arbeidstidsbestemmelsene som er avdekket de siste ukene, kom hun ikke inn på.

– Vi skal være tydelige på at det er et offentlig ansvar å kontrollere kvaliteten på tjenestene, sa hun.

Høyre setter seg som mål at rekordmange nordmenn skal få besøk av partiets folk i løpet av høsten. Hele 200.000 husstander skal få besøk. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse