JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

- Tosidig Libya-vedtak

FNs Libya-vedtak er tosidig, ifølge Jens Stoltenberg: Beskytte sivilbefolkningen og få Muammar Gaddafi stilt for en egen krigsforbryterdomstol.

Det understreket statsminister Jens Stoltenberg (Ap) søndag.

Stoltenberg understreker at formålet med den militære operasjonen er å beskytte sivilbefolkningen.

– Men FN har også gjort et annet vedtak som Norge støtter. Det er at Gaddafi blir stilt for en egen krigsforbryterdomstol. Det betyr at han skal etterforskes og eventuelt dømmes. Vi mener at han bør gå av. Det mente vi uavhengig av FN-resolusjonen, sier statsministeren til NRK.

Vanskelig operasjon

Stoltenberg vedgår samtidig at militæroperasjonene som nå er satt i gang, ikke kommer til å bli enkle.

– Det er fortsatt mye usikkerhet rundt hva som blir utfallet av det som nå skjer. Men det å sitte stille og se på at overgrepene mot sivilbefolkningen fortsetter, er et dårlig alternativ. Derfor støtter Norge det FN har vedtatt, sier statsministeren.

Han bekrefter at norske jagerfly vil være på vingene i løpet av få dager.

– De vil være der fordi vi skal bidra til å virkeliggjøre FN-resolusjonen som ble vedtatt før helgen og som handler om å beskytte sivilbefolkningen mot sin egen regjering.

Han tror ikke dette blir noen lett oppgave.

– Terskelen for å bruke våpenmakt skal være veldig høy, og vi vet at det ofte er lettere å gå inn i en slik konflikt enn å komme seg ut av den. Vi har ingen illusjoner om at dette er en enkel operasjon.

Stoltenberg utelukker ikke at operasjonen blir langvarig.

– Det er ikke satt noen tidsfrist. Formålet er å sikre sivilbefolkningen, og det vil ta den tiden det tar, sier Stoltenberg.

– Ikke i krig

FN-resolusjonen er helt avgjørende for den norske deltakelsen i den internasjonale styrken som nå er satt inn i Libya.

– Uten et helt klart vedtak i FN ville det være galt å gjøre det verdenssamfunnet nå gjør. Det hadde vært brudd på folkeretten. Men i Norge har vi ment, og mange andre mener som oss, at når FN gir fullmakt er det også mulig å bruke militær makt, sier statsministeren til NRK.

Lørdag gjorde utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) det klart at Norge ikke er i krig. Søndag gjentok statsministeren det samme.

– Folkerettslig er ikke Norge i krig med Libya. Men vi kommer til å delta i kamphandlinger som folk i dagligtale omtaler som krig. Det forstår jeg godt, for det er militære operasjoner, sier han. (ANB-NTB)

Annonse

Flere saker

Annonse