JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Libya-bombing skaper SV-splid

Flere fylkesledere i SV er skeptiske til å bidra militært i Libya. Spørsmålet vil prege landsmøtet til helgen.

– Jeg vil forvente at situasjonen i Libya preger debatten i alle partier, og det vil helt sikkert bli tema også hos oss, sier SV–nestleder Audun Lysbakken til NTB.

SV støtter avgjørelsen om å sende norske kampfly til Libya, men usikkerheten er stor innad i partiet. NTB har snakket med flere fylkesledere som er skeptiske og stiller klare krav til det norske engasjementet.

– Jeg er kritisk til regjeringens beslutning, men har forståelse for den i og med vedtaket fra FN, sier Elin Kvikshaug Berntsen i Sør–Trøndelag SV.

Hun frykter at konflikten i Libya kan bli langvarig, i likhet med Christian Haugen i Hedmark.

– Situasjonen kan raskt bli låst, og det er vanskelig å overskue konsekvensene. Likevel er det et dilemma å se angrep på sivile uten å gripe inn, sier han.

– Farlig utvikling

Sosialistisk Ungdom (SU) advarer mot at FN-resolusjonen benyttes til å sette i gang en langvarig aggressiv militæraksjon.

– Norge kan ikke under noen omstendighet bidra til en militær operasjon som har som mål å fjerne Gaddafi–diktaturet gjennom utenlandsk våpenkraft, heter det i et vedtak fra mandagens sentralstyremøte.

SU konkluderer med at Norge ikke kan bidra til FNs militære operasjon i Libya fordi det hersker usikkerhet om hva siktemålet er, hvem som skal lede operasjonen og hvordan den skal gjennomføres.

Usikker

Fylkesleder Trond Martin Sæterhaug i Nord-Trøndelag SV sier han ikke riktig vet hva han skal mene.

– Det er uklart for meg hvem som egentlig har regien, og da er jeg skeptisk til å bidra med styrker nå. Er det NATO, er det FN eller er det USA? spør han.

Sæterhaug sier krig sjelden fører fram når hensikten er å beskytte sivile.

– Vestlige stormakter er redde for opposisjonen og for et Midtøsten og Nord–Afrika som i større grad løsriver seg fra oljeinteressene i Vesten. Det foregår lignende konflikter hele tiden, men det ser ut til at bare oljerike land har gjort seg fortjent til å bli bomba de siste ti årene, sier han.

– Hvor er koalisjonen av villige når for eksempel Gaza blir bombet, spør han.

Overfor Klassekampen sier lederen av SVs internasjonale utvalg Ivar Johansen nei til norsk deltakelse, og sier aksjonen kan skade motstanden mot Gaddafis regime. Også i ungdomspartiet SU er holdningen kritisk.

Betingelser

Roar Eilertsen i Østfold SV stiller seg i utgangspunktet bak avgjørelsen om å bidra militært, og sier vedtaket i FN er helt avgjørende.

– Men jeg må si at jeg begynner å tvile når araberlandene får kalde føtter, sier han.

Også Hege Lothe i Sogn og Fjordane, Kirsten Hasvoll i Nordland, Runar Gravdal i Buskerud og Sigbjørn Molvik i Telemark mener det er avgjørende for støtten at engasjementet er forankret i FN og i den arabiske verden.

Fylkesleder Hans Olav Lahlum i Oppland mener Norge bør vurdere å trekke seg ut av operasjonen hvis den vokser utover rammene i FN-resolusjonen.

– Det er svært viktig å sikre en bred aksjon med deltakelse også fra arabiske land og at målsettingen avgrenses til beskyttelse av sivilbefolkningen, sier Lahlum til NTB.

Ifølge SV-nestleder Bård Vegar Solhjell stiller en enstemmig stortingsgruppe seg bak regjeringens avgjørelse. Men støtten hviler på klare forutsetninger.

– SV mener at mandatet ikke åpner for okkupasjon av noe slag. Ikke noe land kan bruke resolusjonen som ryggdekning for å ha styrker stående i Libya eller aktivt jobbe for å styrte regimet, sier Solhjell til NTB. (ANB-NTB)

Annonse

Flere saker

Annonse