JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Tror Sp snur om heldagsskolen

Det er bare et spørsmål om tid før heldagsskolen blir innført, mener SV-leder Kristin Halvorsen.

Senterpartiet har gått imot ideen om en heldagsskole for de minste, men Halvorsen tror motstanden hos regjeringspartneren er i ferd med å avta.

– Jeg er sikker på at tanken vil vinne gehør. Heldagsskolen er en god idé - ikke minst for familier i distriktene som hver dag bruker mye tid på å kjøre barna til og fra hjem, skole og fritidsaktiviteter, sier hun.

Kunnskapsministeren og SV-lederen merker seg at også Arbeiderpartiet og statsminister Jens Stoltenberg går til valg med løfter om utvidet skoledag.

– Det er ikke så rart om statsministeren deler våre visjoner for heldagsskolen. Dette er selvsagt noe vi har diskutert, og jeg regner med god drahjelp på alle budsjettkonferanser framover, sier hun. SV foreslår en skoledag på seks timer for de minste, med en blanding av undervisningstimer og aktivitetstid.

Senterpartiets utdanningspolitiske talskvinne Anne Tingelstad Wøien avviser at partiet er på glid, og sier timetallet i grunnskolen har økt nok som det har.

– Vi mener det er feil å prioritere en obligatorisk heldagsskole. I stedet bør vi sørge for å bedre yrkesfagene og stoppe frafallet i videregående skole. For å få til det, må vi gjøre endringer på ungdomstrinnet. Det er ikke lengden på skoledagen til de minste vi bør diskutere, men innholdet i timene, sier hun til NTB.

Ultralyd

SV innleder sitt landsmøte på Lillestrøm fredag. Krisen i Libya vil sette preg på debatten, i likhet med forslaget fra en gruppe stortingsrepresentanter om å tilby tidlig ultralyd til alle gravide.

Mens SV-leder Kristin Halvorsen og nestleder Bård Vegar Solhjell er usikre på hva de vil stemme når forslaget skal behandles, heller nestleder Audun Lysbakken mot å si ja. Partisekretær Silje Schei Tveitdal har allerede bestemt seg for å støtte forslaget.

Arbeiderpartiet kan komme til å vedta tidlig ultralyd på sitt landsmøte i april, mens Senterpartiet forrige helg vedtok å la sentralstyret behandle et lignende forslag.

– Jeg har ikke konkludert og frykter et tilbud om tidlig ultralyd til alle vil gjøre at vi i praksis vil innføre screening av alle fostre, sier Solhjell.

Landsmøtedebatt blir det også om forslaget til prinsipprogram som Solhjell har ledet arbeidet med. Det foreligger elleve dissenser til programmet, blant annet om skatt på vindkraft, forbud mot kommersielle tilbydere av velferdstjenester, fjerning av EØS-avtalen og en mer aktiv bruk av oljefondet til å fremme miljø og utvikling.

Maktbruk

Flere dissenser tar dessuten opp den kjente SV-diskusjonen om grensedragning for internasjonal maktbruk. Skal SV ta avstand fra all bruk av militær makt eller kun gi sin støtte dersom FN har kommandoen, er blant spørsmålene som skal besvares.

Ifølge SV-leder Kristin Halvorsen er det et parti med stor selvtillit som innleder sitt landsmøte på fredag. Seieren i slaget om Lofoten har skapt ro og tilfredshet, og noen debatt om regjeringsdeltakelsen forventes ikke.

– Vi vant valget i 2005, vi vant valget i 2009 og vi har oppnådd mye i regjering - ikke minst når det gjelder full barnehagedekning. Når det gjelder SVs egen oppslutning har vi ikke lykkes. Det skal vi nå gjøre noe med, sier Halvorsen.

Hun sier partiet skal fri til radikale velgere ved å foreslå nye politiske reformer som skal skape begeistring. Heldagsskolen er et slikt eksempel, flere lover hun å presentere i sin tale på fredag. (ANB-NTB) (ANB-NTB)

SV foreslår en variert heldagsskole som skal veksle mellom undervisningstid og aktivitetstimer i barneskolen. Tanken er å gi rom for fysisk aktivitet, kulturtilbud og leksetrening før, etter og mellom undervisningsøkter.

Partiet går inn for å gjøre det obligatorisk med seks timer skole hver dag for elever på 1. til 4. trinn. SV går også inn for å øke lærertettheten og viser til at regjeringen har satt seg fore å stanse frafallet i videregående.

Regjeringen har siden 2005 økt timetallet i barneskolen og innført tilbud om gratis leksehjelp i alle kommuner. Ifølge SV er det gjort vellykkede forsøk med heldagsskole flere steder i landet.

Annonse
Annonse

Partiet går inn for å gjøre det obligatorisk med seks timer skole hver dag for elever på 1. til 4. trinn. SV går også inn for å øke lærertettheten og viser til at regjeringen har satt seg fore å stanse frafallet i videregående.

Regjeringen har siden 2005 økt timetallet i barneskolen og innført tilbud om gratis leksehjelp i alle kommuner. Ifølge SV er det gjort vellykkede forsøk med heldagsskole flere steder i landet.