JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Motvind for sosialdemokratene

For Finlands sosialdemokratiske leder, Jutta Urpilainen, er det vinn eller forsvinn i riksdagsvalget 17. april.

35-åringen overtok som partileder i 2008 etter Sosialdemokratenes dårlig valg året før. Det satte partiet utenfor regjeringen.

Men partiets første kvinnelig leder har ikke greid å komme på offensiven. Mindre enn én måned igjen til riksdagsvalget, har Finlands sosialdemokratiske parti (SDP), rekordlav oppslutning med 17 prosent på enkelte målinger. Både Senterpartiet og Samlingspartiet, som sitter i regjeringen, og Sannfinnene har større oppslutning.

Helt siden 2007 har Sosialdemokratene systematisk rettet hard kritikk mot regjeringens politikk. Men det har åpenbart ikke hatt effekt. De to store regjeringspartnerne har greid seg relativt bra med stabil støtte fra cirka 20 prosent av velgerne. Tvert om: Det er Sosialdemokratene som har blitt hardest straffet av velgerne, og gått tilbake 3-4 prosent siden forrige valg. Den store seierherren er det populistiske partiet Sannfinnene, som har mangedoblet sin oppslutning.

Satser på krisetiltak

Samtidig som Sosialdemokratene opplever sin politiske krise, er også den finske nasjonen i trøbbel. I deler av næringslivet er det krise og høy arbeidsledighet. I håp om å få et oppsving fram til valgdagen satser derfor partileder Urpilainen alt på løftet om «en arbeidsavtale» der hun lover 100.000 nye arbeidsplasser, en stans i den voksende statsgjelden og et rettferdig og likestilt Finland.

Sosialdemokratene lover også tiltak mot arbeidsledigheten og at alle unge garanteres utdanning eller arbeidspraksis. De vil ha et bedre stillingsvern for midlertidig ansatte, endringer i skattesystemet og avviser forslag om høyere pensjonsalder.

Ikke troverdig

Valgforskere og politiske observatører i Finland strides om hva som er grunnen til sosialdemokratenes stagnasjon og tilbakegang. Normalt skulle partiet opplevd å få økt tilslutning i opposisjon mot en regjering som må håndtere økonomisk kriser og økende arbeidsledighet. Enkelte mener partiets opposisjonspolitikk ikke har vært troverdig fordi partiet ville vært tvunget til å føre en like upopulær politikk som den nåværende borgerlige regjeringen.

Makter ikke Jutta Urpilainen å lede sitt parti til seier eller et godt resultat som kan bringe det tilbake i regjeringskontorene, kan hennes dager som partileder være over. Blir det fire nye år i opposisjon, får hun neppe en ny sjanse.

I motsetning til de andre nordiske landene, er det i Finland tradisjon for at partiene forhandler seg fram til en flertallsregjering på tvers av partiblokkene når valgresultatet er klart. (ANB)

Annonse
Annonse