JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Job Norway må sjekkes

NHO Service har bedt Arbeidstilsynet kontrollere bemanningsfirmaet Job Norway. Lagerarbeidere til 125 kroner timen inkludert arbeidsgiveravgift, forsikring og feriepenger, er et av eksemplene som bekymrer organisasjonen.

Flere medlemsbedrifter i NHO Service har varslet om uro for lønnsnivå og holdninger i bemanningsforetaket Job Norway. Selskapet leier ut estiske arbeidere til flere bransjer i tillegg til jordbruket, som magasinett.org nylig omtalte.

Lagerarbeidere på tilbud

– På grunn av finanskrisen har selskapet gitt en medlemsbedrift tilbud om 40 prosents avslag på kvalifiserte lagerarbeidere, og det tilbudet var på 125 kroner timen inkludert arbeidsgiveravgift, feriepenger og forsikring, sier fagsjef Even Hagelien i NHO Service til magasinett.org.

– En annen medlemsbedrift, denne i renholdsbransjen, har bedt Job Norway redegjøre for sin lønnspolitikk på grunn av prisen på innleie. De fikk til svar at arbeiderne fikk bedre betalt enn de får hjemme. Det er slike eksempler som har fått oss til å be Arbeidstilsynet ta en kontroll i bedriften.

Useriøse med fritt leide?

Hagelien understreker at NHO Service er interessert i ordentlige forhold i servicebransjen.

– Sosial dumping er jo ord som blir brukt i mange sammenhenger, men hos dette firmaet finner vi et prisnivå og holdninger som kan bety at folk får en lønn det ikke går an å klare seg på i Norge. Dette kan også føre til et usunt avhengighetsforhold mellom arbeidstakerne og arbeidsgiver som vi slett ikke ønsker. Prisnivået får oss også til å undre oss over om skatter og avgifter er betalt.

Appellerer til Arbeidstilsynet

Som magasinett.org skrev tirsdag, er ikke Job Norway registrert på Arbeidstilsynets liste over godkjente bedrifter. NHO Service er glad for denne godkjenningsordningen, og håper den blir et redskap for å holde bransjen fri fra useriøse bedrifter.

– Slike bedrifter som Job Norway, er jeg redd, ikke tilfører vår bransje noe positivt, sier Hagelien.

Samtidig håper han at Arbeidstilsynet følger opp med kontroll av bedrifter som opererer uregistrert i Norge, slik Job Norway nå gjør.

Annonse
Annonse