JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Lønns- og arbeidsvilkår skal være i Tippeligaen, ikke i Adeccoligaen

Regjeringen må derfor følge opp LOs krav ved innføring av vikarbyrådirektivet og Arbeidstilsynet må få tilført ressurser til kontroll, krever Steinar Krogstad.

De siste ukene har vi vært vitne til de negative konsekvenser som den økte bruken av bemanningsselskaper medfører. Midlertidige ansettelser, arbeidstider langt ut- over arbeidsmiljølovens bestemmelser, ingen overtidsbetaling og lønn under tariff er noe av det som har blitt avslørt.

«Hvis vi skulle fulgt tariffbeløpet ville det i dette tilfellet innebære at vi videreformidler arbeidskraft til kostpris, altså uten fortjeneste for Adecco», sa informasjonssjefen i Adecco i en klargjørende uttalelse til Dagbladet. Dette er en beskrivelse av et selskap og en bransje hvor undergraving av tariffavtalene er virkemidlet for å utkonkurrere fast ansatte med innleie.

Dessverre er dette en synliggjøring av en utvikling som har skjedd over flere år. Dette er ingen ukjent virkelighet for tillitsvalgte i bygge- og anleggsbransjen, det nye er at dette er avdekket i bemanningsselskaper som har hatt oppdrag for det offentlige. Denne utviklingen vil også over tid undergrave «Den norske modellen» med et organisert arbeidsliv med høy tariffdekning og gode partsforhold som har bidratt til næringslivets omstillingsevne og konkurransekraft.

Til nyttår innføres EUs vikarbyrådirektiv, et direktiv som fagbevegelsen frykter skal bidra til økt bruk av vikarer og færre fast ansatte. Med bakgrunn i BA-bransjen og den siste ukes avsløringer kan vi slå fast at den fryktede framtiden er her allerede.

Regjeringen må derfor følge opp LOs krav ved innføring av vikarbyrådirektivet om lovlige ansettelsesforhold, reelt stillingsvern og at Arbeidstilsynet må få tilført ressurser og kompetanse til å kontrollere at likebehandlingsprinsippet følges.

Vi kan heldigvis registrere at fagbevegelsen har stor folkelig oppslutning om et organisert arbeidsliv. Ingen politiske partier har forsvart den undergravingen av lov- og avtaleverk som vi har vært vitne til. Fagbevegelsen må ta grep i denne situasjonen og bruke all sin makt og innflytelse til å snu den uønskede utviklingen. Et arbeidsliv med et B-lag og stort innslag av trafficking av arbeidsfolk må slås tilbake

Vårt krav fra hovedtillitsvalgtkonferansen i Veidekke, er et arbeidsliv hvor lønns- og arbeidsvilkår tilhører Tippeligaen, ikke Adeccoligaen.

(Innlegget har stått på trykk i LO-Aktuelt nr. 6/2011)

Annonse
Annonse