JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kvalitet det avgjørende

sym@lomedia.no

Adecco-skandalene har utløst en omfattende politisk debatt om konkurranseutsetting av offentlige tjenester. Høyresiden hevder at fagbevegelsen med Fagforbundet i spissen, er bakstreverske og bare tenker på sine egne interesser. Og motstandere av privatisering og konkurranseutsetting bruker mengden av lovbrudd som bevis på at private aktører ikke fungerer innenfor helse og omsorg. Så svart hvitt er naturligvis ikke verden. Og undersøkelser som avdekker store svikt også ved kommunalt drevne virksomheter bekrefter behovet for en mer nyansert debatt.

I siste utgave av Fagbladet holder Fagforbundets leder fast på at offentlige tjenester skal drives i egen regi, og at arbeidsgivere skal satse på fast ansatte. Men Jan

Davidsens viktigste budskap er Fagforbundets mangeårige arbeid for å heve kvaliteten på de offentlige velferdstjenestene. Gjennom flere kampanjer har forbundet gått i bresjen for å finne de beste løsningene for å styrke kvaliteten på de offentlige tjenestene til befolkningen. Og det er naturligvis en stor grad av egeninteresse i dette arbeidet. Er folk tilfreds med offentlig sektor vil det bety at Fagforbundets medlemmer også har trygge og gode jobber.

De siste dagene har Fagforbundet underskrevet to avtaler som viderefører denne innsatsen. Den ene er inngått med arbeidsgiverforeningen Spekter for sammen å gjennomføre tiltak som på sikt kan fjerne ufrivillig deltid. Den andre er avtalen «Sammen om en bedre kommune» hvor KS og Kommunal- og regionaldepartementet er samarbeidspartnere.

En tredje arbeidsgiverorganisasjon, NHO, har valgt en helt annen strategi. NHO gjør det de kan for å stoppe ordningen med regionale verneombud innen restaurant, hotell og renhold. Fellesforbundet og Arbeidsmandsforbundet reagerer kraftig på NHOs holdninger mot samarbeid for bedre arbeidsmiljø og økt kvalitet. Kanskje ikke så merkelig at NHO nå i forkant av kommunevalget arbeider aktivt med lokalpolitikere fra Høyre og Fremskrittspartiet for økt konkurranseutsetting av kommunale tjenester. Og i markedsføringen brukes tvilsomme økonomiske regnestykker.

For det er økonomi det til sjuende og sist handler om ute i kommunene. Kvalitet koster; det er naivt å tro at noen kan gi de beste tilbudene til de laveste prisene. En liten illustrasjon kan være at fattige kommuner som er satt under administrasjon har høyere sykefravær i pleie- og omsorgssektoren enn andre kommuner i Norge. Det er dyrt å være fattig, og det rammer både ansatte og brukere. Derfor er det så viktig at den rødgrønne regjeringen også deltar i samarbeidet om bedre kommuner, og bidrar over statsbudsjettet.

(Lederartikkelen sto på trykk i LO-Aktuelt nr 6/2011)

Annonse

Flere saker

Annonse