JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Var tenåringsjente på nettet

Frp-politikeren Trond Birkedal har angivelig utgitt seg for å være tenåringsjente på nettet.

På den måten skal han ha fått unge menn til å sende ham nakenbilder.

Etter det Stavanger Aftenblad får opplyst, har politiets etterforskning avdekket at Birkedal har benyttet sosiale møteplasser på internett og chattekanaler til å begå ulovligheter.

Ved å utgi seg for å være en ung jente, skal han ha innledet samtaler med flere menn rundt om i Norge og fått flere av disse til å kle av seg foran webkameraet eller sende ham nakenbilder av seg selv.

Vil ikke kommentere

Birkedal skal ha hatt flere bilder av en naken ung kvinne på sin egen PC som han sendte fra seg for at mennene skulle tro det var henne de hadde kontakt med, skriver avisen.

Politiadvokat Karsten Monsen i Rogaland politidistrikt ønsker ikke å kommentere Aftenbladets opplysninger.

– Dette vil jeg på nåværende tidspunkt verken bekrefte eller avkrefte, sier han.

Det ønsker heller ikke Trond Birkedals forsvarer, advokat Arvid Sjødin.

På hotell

Ifølge Dagbladet skal Birkedal i politiavhør ha innrømmet at han hadde med seg en gutt som da var 15 år gammel, på et hotellrom i Oslo i 2008. Han nekter imidlertid for at de hadde sex.

– Det er ingen motstrid i forklaringen til 17-åringen og Birkedal når det gjelder om de har vært sammen på det aktuelle stedet og det aktuelle tidspunktet. Motstriden går på hva som har foregått der, sier politiadvokat Karsten Monsen til avisen.

Kan ha brutt loven

Til samme avis sier jussprofessor Carl August Fleischer at Frp-ledelsen kan ha brutt straffelovens paragraf 139 ved ikke å gå til politiet med opplysningene de satt inne med om Trond Birkedal.

– I fjor vedtok Stortinget en innskjerpelse i plikten til å varsle eller avverge alvorlig kriminalitet. Hvis man får tips om at en ungdomsarbeider begår seksuelle handlinger med mindreårige, vil jeg tro at denne bestemmelsen vil komme til anvendelse, mener Fleischer.

Strafferettsekspert og jussprofessor Jo Stigen mener derimot at Fremskrittspartiets ledelse ikke kan klandres for at de ikke anmeldte Birkedal i 2009.

– Vi har ingen rettslig forpliktelse til å gå til politiet når vi vet at en forbrytelse er begått, sier Stigen til NRK.

– Noe annet

Samtidig får partiets generalsekretær Geir Mo kritikk fra flere partifeller i VG.

Gruppeleder i Oslo Frp, Svenn Kristiansen, sier at generalsekretæren bør finne seg noe annet å gjøre hvis det er slik at han har kjent til overgrepsanklagene.

– Jeg har vært glad i Geir Mo. Men han burde ha gjort noe helt annet i denne saken etter mitt skjønn. Jeg er ikke noen allviter, men det er sånn jeg tenker og føler akkurat nå, sier Kristiansen.

Frp-nestleder Per Sandberg er kritisk til håndteringen av anklagene og sier nå at det er best å ta kontakt med foreldrene i saker der partiet får bekymringsmeldinger om overgrep mot mindreårige.

– I neste runde, når vi skal evaluere regelverket og se på det på nytt, så er jeg helt sikker på at vi vil få mange innspill til å styrke våre retningslinjer, sier Sandberg. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse