JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Siv er ute av kontroll

Siv Jensen er helt ute av kontroll i Birkedal-saken, mener ekspert på krisekommunikasjon Peggy Brønn.

– Det beste Frp-ledelsen kan gjøre nå er å holde kjeft, sier hun.

Inntil partiledelsen i Fremskrittspartiet møtte pressen torsdag ettermiddag hadde partiet håndtert kommunikasjonen om Birkedal-saken på en saklig og korrekt måte, mener førsteamanuensis Peggy Brønn ved Handelshøyskolen BI. Men så snudde det.

– Pressekonferansen i Stortinget var en komplett katastrofe. Først kom Jensen med en upassende fleip om krigen i Libya, så angrep hun pressen og skjøv skylden over på journalistene. Hun virket rasende og framsto som helt ute av kontroll, sier Brønn til NTB.

Nestleder Per Arne Olsen i Frp sier at enhver står fritt til å mene noe om hvordan partiet kommuniserer, men er sterkt uenig i Peggy Brønns vurdering av Siv Jensens opptreden i Stortinget.

– Mange mener mye og mangt om hvordan man skal håndtere en slik situasjon foran 30-40 journalister. Felles for dem alle er at de ikke har gjort det selv, sier han.

Feilslått strategi

Etter et ekstraordinært krisemøte i sentralstyret torsdag ettermiddag, kalte Jensen, nestleder Per Sandberg og generalsekretær Geir A. Mo inn til en improvisert pressekonferanse i vandrehallen på Stortinget. Der trakk Jensen blant annet parallellene til Tore Tønne-saken og gikk til frontalangrep på mediene for ikke å ta menneskelige hensyn.

Brønn mener strategien var helt feilslått og at Jensen demonstrerte for all offentlighet at hun ikke vet hvordan hun skal håndtere den vanskelige saken. Det blir krevende å gjenoppbygge tilliten, spesielt blant Frps egne medlemmer, tror hun.

– Det var rett og slett en skandale. Det beste Frp-ledelsen kan gjøre den nærmeste tiden er å trekke seg tilbake og holde kjeft mens de legger en ny strategi, sier hun.

Vil evaluere

Daværende Frp-formann Carl I. Hagen og nestleder Jensen fikk i ettertid sterk kritikk for måten de håndterte Søviknes-saken på i møte med offentligheten. Brønn mener imidlertid Birkedal-saken ikke kan sammenlignes. Den gangen handlet det ikke om mulige lovbrudd og det påståtte handlingene hadde ikke like «motbydelig karakter», ifølge Brønn.

– Det virker som om de var totalt uforberedt på denne saken og måtte kaste seg rundt for å drive brannslukking. Hvis det stemmer, burde de heller gitt uttrykk for at de ikke visste hva de skulle gjøre, sier Brønn.

Nestleder Olsen åpner for at seansen torsdag kunne vært håndtert på en bedre måte. Han understreker at han selv ikke var til stede i Stortinget.

– Vi pleier alltid å evaluere hva som har skjedd i forbindelse med slike forhold og vurdere om noe kunne vært gjort bedre. Det kommer vi sikkert til å gjøre i denne saken også, sier han. (ANB-NTB)

Annonse

Flere saker

Annonse