JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Justerer regler for strandsonen

Regjeringen skjerper byggeforbudet i 100-meterbeltet, men gjør det lettere å få unntak for kommunal næringsutvikling i områder av landet med mindre press på strandsonen.

Strengest regler blir det i Oslofjorden.

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap), kommunalminister Liv Signe Navarsete (Sp) og miljøvernminister Erik Solheim (SV) møtte fredag pressen i det populære strandområdet Huk på Bygdøy for å presentere de nye retningslinjene.

– Dette sikrer muligheter for utvikling i distriktene. Vi opprettholder en streng praksis for bygging i sentrale strøk, men åpner mer for kommunale prosjekter, særlig innen næringsutvikling, i områder med mindre press på arealene, sier Stoltenberg.

Tre kategorier

Det nye er at landet deles inn i tre kategorier. Oslofjordregionen befinner seg i kategori én. Her er det minst strandplass per innbygger, og her vil forbudet bli håndhevet strengest.

Kommunal- og regionalminister Navarsete er godt fornøyd med den geografiske differensiering. Hun mener de nye retningslinjene gir kommunene større frihet og mer selvstyre i utviklingen av strandsonen.

– Dette er en gladmelding til mange kommuner. Nå skal kommunene få økt myndighet til selv å bestemme over egen strandsone, sier Navarsete.

I kategori to, der presset fortsatt er stort, men likevel noe mindre, ligger sørlandskysten og sentrale deler av Rogaland, Hordaland, Møre og Romsdal og Trøndelagsfylkene.

– Med dette sikrer vi folk flest adgang til store deler av strandsonen også i framtiden. Nå har kommunene bedre redskap for planlegging og bærekraftig utvikling. Vi tar hensyn til at det er store ulikheter langs kysten, sier miljøvernminister Solheim.

100-metersforbud

I utgangspunktet gjelder byggeforbudet i 100-metersonen over hele landet, men det skal altså praktiseres med større lokal tilpasning enn i dag.

Det overordnede målet er fortsatt å ivareta allmennhetens interesser og unngå uheldig bygging langs sjøen. Også næringslivsprosjekter som det åpnes for i områder med mindre strandpress, må ta hensyn til natur- og kulturmiljø, friluftsliv og landskap.

– Det er ikke slik at det nå blir fritt fram til å bygge hva som helst. Det må bygges etter en plan, men de nye retningslinjene gir større muligheter. Forskjellen i Norge er enorm, derfor deler vi landet inn i tre kategorier, sier statsminister Stoltenberg.

Lokal praksis

Lokal praksis skal fortsatt være i tråd med nasjonale målsettinger for strandsonen, og de nye retningslinjene stiller klare krav til kommuner som søker om dispensasjon for prosjekter i 100-metersbeltet.

– Det er viktig å unngå en uheldig nedbygging av strandsonen ved stadige dispensasjoner. Årlig gis det 800-900 slike dispensasjoner for nye bygg. Det er i meste laget, sier Solheim.

Kategori tre omfatter de mindre sentrale delene av fylkene på vestlandskysten opp til Trøndelag, samt alle kystkommunene i Nordland, Troms og Finnmark. Her gis det større rom for næringsvirksomhet i sjøkanten, for eksempel rorbuer for turister. (ANB-NTB) (ANB-NTB)

Annonse
Annonse