JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Langer ut mot svartmaling

Partileder Kristin Halvorsen (SV) gikk kraftig ut mot svartmaling av norsk skole i sin åpningstale til SVs landsmøte fredag.

christina.halvorsen@anb.no

– Jeg har hørt mange lire av seg svartmaling om norsk skole etter PISA-sjokket i 2000. Men ingen blir bedre av å høre hvor dårlige de er. Norsk skole er på riktig vei, og det er ingen grunn til å svartmale, sa Halvorsen.

– De som gjør det skal få med oss å gjøre, la partilederen humoristisk til.

Halvorsen påpeker at PISA-resultatene aldri forteller hele sannheten.

– Men vi har klart en stor snuoperasjon fra 2006 til 2009, både i lesing, naturfag og matematikk, påpeker Halvorsen.

Ikke svenske-eksperiment

Halvorsen peker på at også Sverige fikk Pisa-sjokk i 2000, men at Sverige ikke har klart å snu trenden.

– Forskerne fra OECD som jobber med utdanning sier at de landene som har stor grad av likhet i sine utdanningssystemer lykkes bedre. Svenskene har innført fritt skolevalg og privatisert, påpekte Halvorsen, som deretter trakk inn Høyresidens skolepolitikk i Norge.

– Vi må få Høyresiden til å komme ut av skapet med politikken sin. Vi har ikke tenkt at de skal få utføre et svenske-eksperiment med våre barn etter 2013, sa Halvorsen til landsmøtet.

Ruste opp yrkesfag

Halvorsen viser til at regjeringen snart kommer med en ungdomsskolemelding.

– Elevene ønsker seg en mer praktisk, relevant og motiverende ungdomsskole. I denne stortingsperioden skal vi starte jobben med å få til det. De skal få flere valgmuligheter, sier Halvorsen, som også pekte på frafallet i videregående skole.

– Vi vet at fremtidens arbeidsliv kommer til å være vanskeligere for de som ikke har gjennomført videregående skole, sa Halvorsen, som blant annet pekte på at det trengs flere med fagbrev.

– Det er viktig å heve statusen for yrkesfagene. Vi skal ruste opp yrkesfagene, sørge for at elevene får lærlingplass og bidra inn i spleiselaget for å få til lærlingplassene, sa Halvorsen til applaus fra salen.

Heldagsskolen

– Den neste store reformen vi må jobbe for er en variert heldagsskole, påpekte Halvorsen., som blant annet viste til et vellykket forsøk med heldagsskole i Skedsmo.

– Det gir en mer variert dag, og det vil også gi mer tid for barn og foreldre, sier Halvorsen.

På spørsmål fra Avisenes Nyhetsbyrå (ANB) om hva Halvorsen tenker om skepsis i Senterpartiet til en heldagsskole for de minste, svarer hun:

– Vi har ikke dette i regjeringsplattformen for denne stortingsperioden, men jeg er sikker på at mange barn i distriktene vil ha stor nytte av det, for mange av dem har lang reisevei til fotballtrening eller kulturtilbud på kveldstid. Kunne vi lagt mer av det i skoletiden hadde de hatt litt roligere ettermiddager og kvelder og mindre mas. Men det er alltid sånn at nye ideer må modnes, så vi må regne med at tiden jobber for oss, sier Halvorsen til ANB. (ANB)

Annonse
Annonse