JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

- Ikke vill vest fra 1. mai

– Arbeidsgivere kan ikke sette ned lønna fra 1. mai når overgangsordningene tar slutt, poengterer ombudene Odd Magnar Solbakken og Jonas Bals.

Oslo Bygningsarbeiderforening starter nå en opplysningskampanje rettet mot utenlandske arbeidere.

At overgangsordningene etter den første EU-utvidelsen i 2004 tar slutt 1. mai, har skapt en god del forvirring ute på byggeplassen, forteller de to. Forvirring om lønna, og om arbeidsgiverne kan sette den så lav som de bare vil.

Fortsatt tarifflønn

– Dette er noe vi får mange spørsmål om særlig fra østeuropeiske arbeidere når vi er ute på byggeplassbesøk. Noen arbeidsgivere spekulerer helt åpenbart i dette, mens andre virker som om de har misforstått og tror at 1. mai betyr vill vest. Da er det viktig med folkeopplysning, så gutta sjøl veit hva som er riktig og ikke, understreker Jonas Bals og Odd Magnar Solbakken i Oslo Bygning og Fellesforbundet.

Faktum er at byggebransjen fortsatt er "allmenngjort" over hele landet, gjennom Tariffnemndas forskrift. Det vil si at det er ulovlig å betale bygningsarbeidere mindre enn tariffens minstelønn. Den er for tiden 141,75 kroner i timen for faglærte bygningsarbeidere.

Opplysning på flere språk

Derfor har Oslo Bygningsarbeiderforening startet en opplysningskampanje med plakater og løpesedler på flere språk - noen uker før de norske overgangsordningene opphører. Se lenkene oppe til høyre i artikkelen. Plakatene og løpesedlene er laget på polsk, litauisk og latvisk, ettersom de fleste som avdelingens ombud møter, er fra disse landene.

– Informasjonen er blitt oversatt til flere språk, og jeg mener at andre avdelinger i Fellesforbundet rundt om i landet også burde spre denne informasjonen, sier Jonas Bals til magasinett.org.

– De som ønsker det, kan få tilsendt informasjonen elektronisk, slik at de kan lage sin egen profil på det, med kontaktinformasjon og logo. De kan gjerne ta kontakt med meg, foreslår Bals.

Nettsider på flere språk

Oslo Bygningsarbeiderforening lanserer i disse dager også nettsider på flere språk. Foreløpig finnes de på engelsk, polsk, russisk, tysk, latvisk og litauisk. Se for eksempel www.budowlany.no

Nå blir det snart informasjon også på bulgarsk, slovakisk, bosnisk-serbo-kroatisk og rumensk - som en konsekvens av den andre EU-utvidelsen. Også bygningsarbeidere fra disse land har nemlig funnet veien til Norge.

– Vi har dessuten trykket brosjyrer med generell informasjon om foreninga og lønns- og arbeidsvilkår på alle disse språkene, samt dari (afghansk, iransk, tadjikisk), forteller de to.

Advarer mot enkeltmannsforetak

– Utover dette med minstelønn og overgangsreglene advarer vi sterkt mot at folk lar arbeidsgiveren deres registrere dem som enkeltmannsforetak. Både vår egen erfaring og hva vi hører fra blant annet Fri Rettshjelp og Arbeidstilsynet tilsier at dette er et voksende, ikke et minkende problem, påpeker Solbakken og Bals.

Magasinet for fagorganiserte har skrevet en rekke ganger om arbeidsgivere, særlig innenfor byggebransjen, som registrerer sine utenlandske arbeidere som en-manns-firmaer uten at de vet om det. Poenget med det er å unngå norsk tarifflønn etter Tariffnenmdas forskrift (red. anm.).

Annonse

Flere saker

Annonse