JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Saken skader ikke partiet

Frps hardt pressede generalsekretær Geir Mo tror ikke Birkedal-saken vil skade partiet fram mot årets kommunevalg.

– Erfaringer viser at velgere ser bort fra enkeltsaker og heller ser på programmet og politikken som føres, sier Mo til NTB. Han mener fortsatt at partiet har håndtert Birkedal-saken på en god måte og etter de interne retningslinjene.

Partiledelsen i Frp må tåle sterk kritikk også fra sine egne i håndteringen av overgrepsanklagene mot Trond Birkedal. Hvis velgerne er av samme oppfatning, kan det også ramme Frp i selve valgkampen.

Frp-leder Siv Jensen har uttalt til NTB at hun har respekt for meningene innad i partiet, men at hun har gjort det partiet har ment hun skal gjøre. Da NTB forsøkte å få et intervju med Jensen søndag, ble det avslått med henvisning til at hun trengte ro etter de siste dagenes mediekjør.

– Pinlig håndtering

Blant dem som har stilt seg kritisk til Frp-ledelsens håndtering, er stortingsrepresentant og fylkesleder i Finnmark Frp, Jan-Henrik Fredriksen. Han uttrykker at det ville vært en klar fordel med større åpenhet i denne saken.

– Jeg har snakket med en rekke sentrale Frp-ere i Finnmark, og alle opplever partiledelsens behandling av Birkedal-saken som pinlig, sier han.

Stortingspolitiker Laila Marie Reiertsen (Frp) fra Os slutter seg også til kritikken.

– Jeg er skuffet over hvordan Birkedal-saken er håndtert, sier hun til Bergens Tidende.

– En 15-åring er et barn, sier Reiertsen.

Reiertsen anklager partiledelsen for å holde tilbake informasjon og forsømme varslingsplikten.

– Jeg ser det kanskje tydeligere enn de som ikke har barn selv, sier hun.

Midt i valgkampen

For Frp kan en eventuell rettssak mot Birkedal komme på det verst tenkelige tidspunktet, midt i valgkampen. Det opplyser politiadvokat Karsten Monsen i Stavanger politidistrikt til Dagbladet.

Tiltalespørsmålet vil tidligst bli avgjort i mai, opplyser Monsen, som leder etterforskningen av saken. Han sier det «godt kan bli aktuelt» med rettssak i august eller september, men understreker at mange brikker skal på plass før den tid.

– Velgerne får påminnelsen

Valgforsker Frank Aarebrot tror en rettssak midt i valgkampen vil bli svært vanskelig for partiet.

– Velgerne som reagerer negativt i dag, vil bli minnet på alt dette idet de er i ferd med å gå til stemmeurnene, sier Aarebrot til Dagbladet.

Han mener avstand i tid til et valg er avgjørende for hvilke konsekvenser en slik sak vil få.

Birkedal er siktet for å ha hatt seksuell omgang med en mindreårig gutt og for å ha filmet uvitende gjester nakne i sitt eget boblebad.

– For sent å unnskylde

Moren til den 17 år gamle gutten som hevder at han ble seksuelt utnyttet av Birkedal, mener det er kritikkverdig at Frp-ledelsen ikke tok kontakt etter at de fikk vite om det angivelige overgrepet.

– Jeg ønsker ingen beklagelser nå. Det er for sent, sier moren.

Det er også full strid mellom 17-åringen og Frp-ledelsen om når partiet ble varslet om overgrepsanklagene mot Trond Birkedal.

Søndag sa 17-åringens bistandsadvokat, Hege Salomon, til VG Nett at den da 15 år gamle gutten varslet venner på FpUs sommerleir i 2008. Disse varslet igjen videre til FpU-leder Ove Vanebo i 17-åringens påsyn, forteller hun.

Fredag kveld gjorde Siv Jensen og Frp-ledelsen det klart at de ble varslet om anklagene om angivelige seksuelle overgrep begått av Trond Birkedal høsten 2009. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse