JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Verft dør tross full ordrebok

– Kua dør på ei eng full av gras! utbryter hovedtillitsvalgt Helge Larsen. Slik karakteriserer han situasjonen ved konkursrammede Karmsund Maritime Service. Snart kan rundt 900 være ledige på Karmøy.

– Ordreboka er full. Verftet må si fra seg store og lønnsomme oppdrag og forringer dermed verdien av boet samtidig som det forårsaker økonomiske tap for ansatte og samfunnet, fastslår hovedtillitsvalgt Helge Larsen. Han er mildest talt fortvilet over situasjonen og den manglende informasjon fra bostyret.

Blir behandlet respektløst

– Hva er situasjonen akkurat nå?

– Det er fortsatt ikke avklart hva som vil skje med verftet etter 31. mars. Ventetiden på snart et halvt år har skapt usikkerhet blant oss ansatte. Etter så lang tid i uvisshet har flere blitt sjukmeldte og mange er frustrerte over hvor respektløst de er blitt behandlet. Dette er takken for at vi har stått last og bram med verftet i alle år.

900 ledige på Karmøy?

– Hvor mange vil bli rammet?

– Karmsund Maritime Service og to mindre virksomheter med samme eier sysselsetter rundt 170. I tillegg kommer 20-25 mann knyttet til to underleverandører, som har basert sine virksomheter på leveranser til verftet og aluminiumsverket. Med ringvirkningene etter innstramningene ved Hydro Aluminium på Karmøy og vårt verft, kan det bli snakk om rundt 900 ansatte på Karmøy alene. Situasjonen er med andre ord svært dramatisk for regionen.

Blir reparasjonsverksted

– Fins det ikke håp?

– Ordreboka er fortsatt full, og eierfamilien Hystad har lagt fram tilbud om ny drift ved verftet. Det er i første rekke snakk om virksomhet knyttet til reparasjoner av skip. Det har vært snakk om 40-50 ansatte i første omgang. Men fortsatt har vi ikke fått svar fra bostyret og SR-bank, som er hovedbankforbindelsen til verftet, svarer Helge Larsen.

Kamp for sosial rettferd

Helge Larsen er i tillegg til å være hovedtillitsvalgt ved Karmsund Maritime Service også leder av LO Haugesund og Omland. Helge Larsen ble landskjent etter at han avdekket utbyttingen av det ukrainske helsepersonellet i flere kommuner i Rogaland og Hordaland, blant annet i Karmøy kommune.

Dette var ikke første gang han sto på for fremmed arbeidskraft, som ble utnyttet i Norge. Han ble tildelt Stockmann-prisen i 2006, en heder til varslere, som våger å påpeke sosial urettferdighet. Da hadde han hjulpet polske arbeidere. Det fortelles at Helge Larsen dro til Berlin, kjørte i all hemmelighet over grensa til Polen om natta for å besøke hjemvendte polske arbeidere, som følte seg truet på livet.

Nå er han ansatt i Fellesforbundet for å ivareta forbundets interesser innenfor oljesektoren, men vil ikke tiltre før situasjonen ved verftet er avklart.

Annonse
Annonse