Stusser over «lagringsavtale»
Avtalen mellom Ap og Høyre om å innføre datalagringsdirektivet i Norge har store svakheter.
Det mener IKT-Norge.
– Dyr, dårlig og vanskelig, sier IT- og teleselskapenes interesseorganisasjon om gjennomføringen av det omstridte EU-direktivet.
– Vårt viktigste krav var at Norge må avvente EUs evaluering av datalagringsdirektivet. Dette punktet har Høyre og Ap glatt oversett, til tross for lovnader om det motsatte for kort tid tilbake, sier Hallstein Bjercke, direktør for myndighetskontakt i IKT-Norge.
– Det kan synes som man har vært mer opptatt av symboler enn å sørge for treffsikker og effektiv sikring av datalagringen, sier han.
– Umulige krav
Ifølge Bjercke er kravet om kryptering av databaser, lukket lagring, autorisering av personell og krav til sporbarhet vagt formulert i avtalen.
– Dersom disse punktene tolkes strengt, vil det være tilnærmet umulig å implementere denne versjonen av datalagringsdirektivet i Norge. Vi kan risikere at selskapene må operere med doble databaser, noe som vil øke kostnadene, men ikke sikkerheten, sier han.
Bjercke understreker at telekomnæringen ikke er beredt til å dekke ekstrakostnadene ved implementeringen av direktivet.
– Dette er et offentlig pålegg for å dekke det offentliges behov for data, sier han.
Etter to ukers forhandlinger i transport- og kommunikasjonskomiteen ble avtalen mellom Arbeiderpartiet og Høyre godkjent av stortingsgruppene mandag.
– Personvern er en grunnleggende rettighet som gjelder den enkeltes rett til privatliv og til å bestemme over egne ting. Men personvern trumfer ikke alt. Det er også viktig å ta samfunnsmessige hensyn gjennom bekjempelse av alvorlig kriminalitet. I denne avtalen har vi funnet den riktige balansen, sier Aps parlamentariske leder Martin Kolberg.
Avhengig
Ap er avhengig av Høyres støtte under voteringen mandag 4. april, og selv om flere Høyre-representanter er uttalte motstandere, regner Erna Solberg med at de er lojale overfor partiets beslutning.
– Det er ikke noe som heter partipisk i Høyre, så jeg har ikke mulighet til å hindre noe som helst. Men det er stor indre lojalitet overfor vedtak som er fattet etter behandling i partiet, sier partilederen.
Hun presiserer at Høyre har fått gjennomslag for at lagringen bare skal skje i seks måneder, direktivets minstekrav, ikke tolv måneder slik regjeringen foreslo. Dette er uansett noe helt annet enn dagens ordning, der politiet må slette såkalte IP-adresser etter tre uker.
– Personvern dreier seg også om kriminalitetsbekjempelse. Så det er ikke det ene eller det andre. Dessuten blir ingen overvåket, det er en myte. Avtalen innfører passiv lagring av data med krav om sletting etter seks måneder. Dette skjer i sikrede former, med streng domstolskontroll av hva som blir utlevert til politiet, sier Solberg.
Ikke innhold
Motstanderne på Stortinget har lite pent å si om avtalen. Frps Arne Sortevik mener at Høyre er med på å bringe Norge ett skritt nærmere en politistat, mens Venstres leder Trine Skei Grande sier det er en trist dag for alle liberalere som ønsker et sterkere personvern. Sps nestleder Trygve Slagsvold Vedum sier at når pålegget kommer fra Brussel, tør ikke Høyre en gang stå opp i et så viktig verdispørsmål som personvern.
Solberg finner det imidlertid påfallende at ikke Frp vil gi politiet disse virkemidlene innenfor de sikre rammene som avtalen knesetter. Kolberg er hakket krassere og sier Frps uttalelse er «feil, urimelig, gal og intellektuelt meningsløs». (ANB-NTB)
Høyre og Arbeiderpartiet ble mandag enige om en avtale som sikrer stortingsflertall for innføringen av EUs datalagringsdirektiv i norsk lovgiving. Selve voteringen skjer 4. april.
Datalagringsdirektivet ble vedtatt i EU i 2006 som en reaksjon på terrorangrepene i New York, Madrid og London. Avtalen mellom Høyre og Ap pålegger teleselskaper lagring av såkalte trafikkdata i seks måneder.
Det som skal lagres, er opplysninger om hvor og når den enkelte bruker mobiltelefon, sender e-post eller søker på nettet. Innholdet i samtalene skal ikke lagres.
Utlevering av trafikkdata må avgjøres av domstolene og skal kun skje i forbindelse med etterforskning av kriminalitet med en strafferamme på minimum fire års fengsel. Det innføres konsesjonsplikt for telekomselskaper som skal lagre data. Kryptering pålegges i visse situasjoner.
Datatilsynet får en avgjørende rolle i utformingen og oppfølgingen av de konkrete sikkerhetstiltakene. Tilsynet var under høringsrunden sterkt kritisk til mange av de tiltakene som nå blir satt i verk.
Mest lest
Barbro Major er regiontillitsvalgt for Fellesforbundet i region Buskerud, og har snakket mye med medlemmene i året som har gått.
Privat
– Dette er helt jævlig. Det er kolleger som jeg har jobbet sammen med i ti år. Hva kan jeg si?
KRISE: Valgforsker Johannes Bergh mener Jonas Gahr Støre og Arbeiderpartiet har kommet helt i skyggen av Senterpartiets sentraliseringskritikk.
Jan-Erik Østlie
Bunnotering for Ap: – Utrolig hvordan partiet sliter, sier valgforsker
SEKSUELL TRAKASSERING: Den eine kunden klapsa kvinna på rumpa då dei møttest på butikken, etter å ha fått beskjed av både kvinna og arbeidsgivaren hennar om at han skulla halde seg unna.
Colourbox
Kvinneleg mekanikar fekk to kundar dømt for tafsing, kiling og klaps: – Dommen har sett ein standard
Kantinekokken Monica Karlsen Moseby har vært permittert helt siden mars i fjor, og har søkt flere andre jobber uten å få napp. Hun er glad for at regjeringa nå vil forlenge permitteringsperioden. Samtidig sier hun: – Jeg forstår ikke hvorfor de ikke bare kan si at ordningene varer så lenge pandemien varer. Det er så usikkert for oss og for bedriftene, sier Moseby, som er medlem i Fellesforbundet.
Privat
Monica har snart vært permittert ett år: – Det er tøft. Bare å stå opp og vite at ingen har behov for deg
TOK KAMPEN: Ann–Helen Pettersen (til venstre) og Randi Stenersen Rasmussen gikk til sak mot arbeidsgiveren da de ble sagt opp som flyplassvektere på Flesland. Nå gir Securitas dem nye jobber i konsernet.
Paul S Amundsen
Vekterne Ann-Helen og Randi gikk til sak mot arbeidsgiver og reddet både jobben og AFP
I en ny anbudsrunde kan alle flyselskap i EU/EØS søke på rutene. Derfor er det lagt inn svært tydelige krav til tilbyderne.
Leif Martin Kirknes
Kravene som kan gjøre det vanskelig for Wizz Air i Norge
OVERRASKET: Tillitsvalgt for vaktmestertjenesten, Geir Tjøstheim, og tillitsvalgt for renholdsarbeiderne, Jana John, begge for Fagforbundet, fikk ikke vite om privatiseringen før avgjørelsen var tatt.
Strandbuen/Stine Serigstad
Geir og Jana fikk sjokkbeskjed: – Jeg har tenkt at jobben min er trygg fordi jeg jobber i kommunen
Martin Håndlykken
Nå får Jonathan beholde dagpengene fram til sommeren
Vi mener ei regjering med Ap, SV og Sp, med Jonas Gahr Støre som statsminister, er best i stand til å styre landet, sier Mett Nord og resten av Fagforbundets forbundsstyre.
Jan-Erik Østlie
Mette Nord rykker ut etter utspill fra fylkesleder: – Støre er Fagforbundets foretrukne statsministerkandidat
(Illustrasjonsfoto)
pressefoto, WizzAir.com
Wizz Air-ansatte i Norge er beskyttet av arbeidsmiljøloven, fastslår Luftfartstilsynet
Jonas Gahr Støre. Arkivfoto
Jan-Erik Østlie
– Skal regjeringen komme etter med enda nye innrømmelser, bør det være å gi feriepenger på dagpenger
Erik Knudsen er fortvilet over beskjeden han fikk fra kommunen rett før jul.
Amanda Iversen Orlich/Dagsavisen
Erik mister 9.000 kroner i støtte og kan havne på gata
– Nå skal vi ta oss råd til å besøke den chilenske familien til mannen min så fort det blir forsvarlig å reise, sier Elisabeth Bøckman.
Per Flakstad
Vant i retten: Nå får Elisabeth høyere pensjon og råd til å besøke mannens familie
Bjørnar Moxnes mener svekkelsen av lønns- og arbeidsvilkårene til togrenholderne er ønsket politikk fra regjeringens side.
Jan-Erik Østlie
Togrenholdere kjemper for å beholde lønna: – Stjerneeksempel på borgerlig politikk, mener Moxnes
Debatt
Tidligere professor i samtidshistorie ved Høgskolen i Innlandet.
Høgskolen i Lillehammer (HiL)
«Det som har skjedd, er at staten har konfiskert hele tjenestepensjonen min», skriver Paul Knutsen
Colourbox.com
Lærere har ikke fått overtidsbetalt under pandemien. Over halvparten har vurdert ny jobb
Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H) kommer med nye grep for arbeidsledige. (Arkivfoto)
Thomas Brun / NTB
Maksperioden på dagpenger forlenges. Se hvem det gjelder
En forhøyet dagpengesats er viktig for å sikre lavtlønte gjennom koronakrisa, ifølge tillitsvalgt Djevat Hisenai.
Håvard Sæbø
Permittere og ledige får beholde dagpengesatsen: – Nå slipper de å leve under fattigdomsgrensa
Ole Palmstrøm
Permitterte får dagpenger til 1. oktober. Men det blir ikke feriepenger på dagpenger
Hva blir pensjonen på? Her får du nyttig info.
Colourbox