JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Må forebygge lovløse MC-miljøer

Kommunene og politiet må på offensiven for å forebygge MC-miljøer med organisert kriminalitet, mener Thor Lillehovde (Ap).

christina.halvorsen@anb.no

Lillehovde, som er stortingsrepresentant i Justiskomiteen, er bekymret for fremveksten av MC-miljøer der det foregår organisert kriminalitet.

– Det bekymrer oss at rekrutteringen de siste årene har vært større enn det vi har sett tidligere. Her snakker vi om tøffe miljøer, med både vold og narkotikakriminalitet, sier Lillehovde til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Vil unngå danske tilstander

Justiskomiteen var nylig på en studietur som KS arrangerte, til København, for å lære om danskenes erfaring med slike miljøer. Også representanter fra politiet var med på turen.

– Problemet er heldigvis ikke så stort i Norge som i Danmark, men vi ønsker heller ikke å komme opp på det nivået. Studieturen var et veldig godt tiltak fra KS, men så er det jo selvfølgelig slik at kampen mot kriminalitet må tas der miljøet er, ute i kommunene, sier Lillehovde.

Samarbeid kommune/politi

– Kommunene og politiet må ha en dialog om dette, for eksempel gjennom politiråd som er opprettet i mange kommuner, og da særlig i de kommunene der man ser at det er problemer med de såkalte 1 %-klubbene. 99 prosent av MC-miljøet er redelig, men vi vet også at 1 %-klubbene åpenbart lever på utsiden av norsk lov. Dette aksepterer vi ikke i noen andre sammenhenger, og kan heller ikke gjøre det her. Kommunene må hele tiden, sammen med politiet være bevisste på at de har med et utfordrende miljøer å gjøre, sier Lillehovde.

Flere virkemidler

Han påpeker at kommunene har flere virkemidler å ta i bruk.

– Det beste man kunne gjort var egentlig å forby etablering av slike miljøer, men det tror jeg blir vanskelig. Men kommunene har andre virkemidler, for eksempel plan- og bygningsloven og skjenkebestemmelser, og de må sørge for at det gjøres kontroller ved å gå brannsyn. Man må begynne der, og så får vi se hvordan vi klarer å takle dette fremover. Det handler om å få også disse miljøene til å opptre innenfor lovens rammer, som alle andre må, sier Lillehovde.

– Det som i begynnelsen kunne se relativt greit ut kan over tid ha utviklet seg til å være noe helt annet. På den måten kan det ha vært vanskelig for kommunene å ha fått oversikten før det er for sent, supplerer Lillehovde.

Stortingsmelding

Justiskomiteen behandler nå en stortingsmelding om organisert kriminalitet.

– Vi er i sluttfasen av behandlingen i komiteen. MC-kriminalitet som vi kaller det, er et vesentlig avsnitt i meldingen, og det er bred enighet i komiteen om at dette er en alvorlig utfordring innen feltet. Dette er alles felles ansvar, og det handler om at alle må bidra, påpeker Lillehovde. (ANB)

Annonse
Annonse