JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Vil ha billigere strøm

Olje- og energiminister Ola Borten Moe (Sp) går inn for lavere strømpriser.

Det vil han gjøre ved å bygge ut store mengder kraft i Norge og Sverige, og samtidig holde igjen på bygging av kabler til utlandet.

Han mener denne oppskriften vil gi kraftoverskudd og lavere priser.

– Jeg håper strømoverskuddet går opp og prisene ned. Forbrukerne skal finansiere en storstilt utbygging av fornybar kraft. Da er det rimelig at de får tilbake noe av pengene i form av lavere priser, sier Moe til Dagens Næringsliv.

Han har lenge vært kritisk til bygging av kabler til utlandet. Statnett planlegger fem slike kabler.

– Bør holde igjen

– Vi bør holde igjen. Men det vil avhenge av forbruksutviklingen og nedbørssituasjonen. I tillegg kan det komme forhold vi ikke kjenner i dag, for eksempel at kjernekraft blir like vanskelig i Sverige som det nå er i Tyskland. Det kan endre situasjonen, sier Moe.

Han vil nå sørge for å gjennomføre avtalen om grønne sertifikater med Sverige. Avtalen skal finansiere bygging av 26,4 TWh fornybar kraft i Sverige og Norge innen 2020.

– Vi skal bygge ut kraft tilsvarende 44 Alta-kraftverk. Det betyr ett slikt kraftverk hver tredje måned fram til 2020. Hele landet skal tas i bruk. Vi må tåle både nett- og kraftutbygging hvis vi skal få til dette, sier Moe.

Frp positiv, men avventende

Fremskrittspartiets energipolitiske talsmann, Ketil Solvik-Olsen, er positiv til utspillene, men vet ikke helt om han skal tro Moes signaler om nye prioriteringer.

Han mener at Sosialistisk Venstreparti er grundig parkert i energipolitikken dersom Moes utspill er forankret i regjeringen.

– Han bekrefter nå sin støtte til nok et Frp-standpunkt. Dette er en gledelig snuoperasjon, sier Solvik-Olsen i en pressemelding.

Solvik-Olsens avventende holdning skyldes det han mener er motstridende signaler fra olje- og energiministeren når han både er skeptisk til krafteksport og positiv til at Norge må være Europas batteri. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse