JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Mest skatt for de rikeste

Nå betaler de rikeste mest skatt, også i prosent av brutto inntekt.

kjell.werner@anb.no

Det viser evalueringen av skattereformen som regjeringen fredag presenterer.

Avisenes Nyhetsbyrå (ANB) har fått tilgang til en figur som finansminister Sigbjørn Johnsen kommer til å bruke som sannhetsbevis på at skatteomleggingen i 2005 og 2006 har virket etter hensikten.

Tidligere var skatten progressivt økende med høyere inntekt for 90 prosent av befolkningen, men ikke for de ti prosent rikeste i Norge.

Rikingene slapp unna med mindre skatteprosent enn folk flest. Mange av de rikeste var nullskatteytere.

Rettet opp

Dette misforholdet tok den rødgrønne regjeringen fatt i etter valget i 2005. Formuesskatten ble beholdt, og det ble innført lettelser i toppskatten. Den såkalt aksjerabatten ble fjernet og kombinert med økte bunnfradrag i formuesskatten. I tillegg var det innført skatt på aksjeutbytter.

Regjeringen fikk kritikk fra flere hold for at det ble gjort lettelser i toppskatten.

Daværende LO-leder Gerd-Liv Valla var blant dem som høsten 2005 protesterte høyest i sitt angrep på Kristin Halvorsen (SV), som den gang var finansminister.

Bedre fordeling

– Men nå er fordelingsprofilen styrket. Den har mer enn oppveid lettelsen i toppskatten. Nå er det jevn progressiv stigning i skattebyrden hele veien, sies det til ANB fra sentralt hold i den rødgrønne leiren.

Det pekes på at endringene i formuesskatten har ført til at også de en prosent rikeste har fått økt skatt.

Uten denne justeringen ville det progressive systemet bare ha fanget opp 99 prosent av befolkningen.

På denne bakgrunnen konkluderer regjeringen med at skatteomleggingen har vært en suksess. Dermed er det heller ikke aktuelt å gjøre større endringer i tiden framover. (ANB)

De tre linjene i figuren viser hvordan skattesystemet slo ut i 2000, 2005 og 2009. Den røde streken forteller at systemet er progressivt hele veien, mens den oransje streken viser hvor billig de rikeste slapp unna etter fire år med Bondevik II-regjeringen. Den svarte streken viser utgangspunktet i 2000. De høyeste inntektene er til høyre på figuren.

Annonse
Annonse