JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Loves rask behandling

Avgjørelsen i Maria Amelies sak kommer til å skje meget raskt, lover Utlendingsdirektoratet (UDI).

Maria Amelie håper hun rekker hjem til sin egen teaterpremiere i mai.

Torsdag kveld varslet regjeringen at de varslede regelendringene i Utlendingsloven var klare. Justisdepartementet har gitt UDI en ny instruks om at personer som er utvist fra Norge, likevel kan få komme tilbake dersom de har en fagutdanning og et relevant jobbtilbud. Arbeidet med å endre reglene kom som en følge av de massive protestene mot pågripelsen og tvangsutsendelsen av Maria Amelie i januar i år.

Maria Amelie befinner seg for tiden i Krakow i Polen. På telefon til NTB sier hun at hun er svært glad for at regelendringene nå er på plass, så hun kan få komme hjem.

– Jeg vet ikke hvor lang tid det vil ta, eller når jeg kan få komme tilbake. Jeg tør ikke å håpe på det, men jeg er nysgjerrig på om jeg får lov til å holde de 1. mai- og 17. mai-talene jeg har lovet å holde, og om jeg rekker premieren på teaterstykket mitt 12. mai, sier hun.

Teaterversjonen av Maria Amelies historie settes opp på Det Norske Teatret med Ingeborg Sundrehagen Raustøl i hovedrollen.

Hurtigbehandling

Det har tidligere vært skrevet at UDI har en gjennomsnittlig saksbehandlingstid på ti uker for arbeidstillatelse. At det trenger å ta så lang tid, avviser nå avdelingsdirektør Karl Erik Sjøholt i UDI.

– Det er bare tull og kommer helt an på hva slags sak det gjelder. I denne saken kommer vi til å fatte en avgjørelse veldig raskt. Mye er allerede forberedt og klart, men vi må ta en siste sjekk opp mot den nye instruksen, sier Sjøholt.

UDI vil først sluttbehandle utvisningsvedtaket av Maria Amelie, før de vil se på spørsmålet om arbeidstillatelse. Teknisk Ukeblad sendte inn en søknad om arbeidstillatelse på vegne av Maria Amelie i januar.

– Begge sakene vil bli avgjort raskt, fastslår Sjøholt.

UDI gir vanligvis arbeidstillatelse for ett år av gangen, men har anledning til å gi tillatelse for inntil tre år. Etter tre år i jobb kan Maria Amelie søke om permanent oppholdstillatelse.

– Dersom vi i denne saken kommer til at det er mulig å gi henne tillatelse for tre år, så trenger hun ikke ha mer kontakt med oss før hun eventuelt vil søke om permanent opphold, sier Sjøholt.

Glade i TU

Ansvarlig redaktør i Teknisk Ukeblad, Tormod Haugstad, sier han er svært glad for å høre at det nærmer seg en avgjørelse, slik at Maria Amelie kan starte i jobben som journalist i fagbladet.

– Vi skal etter planen ned til Krakow neste torsdag for å møte henne og diskutere hennes jobbsituasjon. Men dersom det kommer en avklaring allerede før den tid, trenger vi jo ikke dra ned dit, sier han.

Teknisk Ukeblad tilbød Maria Amelie jobb kort tid etter at hun ble pågrepet i januar.

På spørsmål om hva hun tenker om at hennes sak har klart å endre regelverket, sier Maria Amelie at hun føler ydmykhet.

– Jeg er ydmyk fordi folk har engasjert seg så mye. Det har vært en helt fenomenal reaksjon fra jeg ble arrestert, så det har aldri vært bare meg alene som har fått det til. På tross av mange vanskelig sider i denne saken, så har man klart å oppnå noe, sier hun. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse