JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ny strid om folkehelseloven

Det seiler opp til ny strid om arbeidsmiljøloven. H og FrP vil endre den. Erna Solberg vil at sentrale fagorganisasjoner skal miste vetoretten.

stig.christensen@lomedia.no

Særlig Dagens Næringsliv, men også Aftenposten har hatt artikler om langturnusens fortreffelighet i det siste. Titler som «Lange vakter kutter deltid», «Mer fritid og overskudd» og «Uønsket turnus løste problemet» er dekkende for flere. Vi skal ikke avvise at lang turnuser kan løse problemer for de ansatte, at mange ønsker det eller at det bedrer forholdet til klientene på noen institusjoner.

Bergen kommune prøver for eksempel ut alternative turnusordninger der de ansatte ved boenheter for psykisk utviklingshemmede jobber lange vakter over flere dager kombinert med lange friperioder. Fafos foreløpige evalueringsrapport viser at ordningen gir nedgang i omfanget av deltid og at de ansatte er fornøyd.

Gjennom de mange avisartiklene kan det lett feste seg et inntrykk av at et utall institusjoner og arbeidsplasser skriker etter langturnus eller Nordsjøturnus, men ikke får det. Dette er neppe et dekkende bilde. Innarbeidingsordninger, eller rotasjonsordninger har økt betraktelig i de siste årene.

Ifølge en innledning som LOs nestleder Gerd Kristiansen har holdt, godkjente LO 660 innarbeidingsordninger i 2009, hvorav 273 var med nattarbeid. Fellesforbundet, som er det forbund som har flest søknader og godkjenninger, hadde en økning fra 40 godkjenninger i 2004 til 500 i 2009.

I det statlige barnevernet er nå 15 institusjoner omfattet av egen langturnusavtale. I kommunal sektor dreier det seg foreløpig om et fåtall ordninger, de fleste i forbindelse med prøveprosjekter, slik som i Bergen. Det er et betydelig press for å få til flere slike ordninger innen barnevernet og boenheter innen pleie- og omsorg hvor ansatte lever sammen med beboerne eller hvor langvakter skaper mer stabile forhold for beboerne.

Kanskje er det behov for flere slike dispensasjoner, men dette er ikke et godt nok argument for å frata fagorganisasjoner muligheten for å sette foten ned. Det er de som best kjenner arbeidstakernes påkjenninger, og lokale tillitsvalgte kan også bli utsatt for et sterkt press fra arbeidsgiver for å godta ordninger de egentlig ikke ønsker. Dermed er det fornuftig å opprettholde at det er de sentrale organisasjonene som tar avgjørelsen.

Innenfor barnevernet, men også innen andre sektorer, har partene inngått avtaler om langturnuser som innebærer lange arbeidsdager og blokkfritid. Her veier hensynet til pasient/bruker tungt. Dette er ingen ny problemstilling. Det er mange år siden Liv Finstad skrev boken om Selbu-kollektivet, der disse problemstillingene var sterkt framtredende, ut fra beboernes ønske om å ha lengre relasjoner til de som jobbet der.

I dette bildet er det likevel svært viktig å presisere at arbeidsmiljøloven er en folkehelselov. Det er utført undersøkelser som viser at nattarbeid går ut over arbeidstakernes helse. Søvnproblemene er større der enn i befolkningen for øvrig. En undersøkelse klassifiserer nattarbeid som sannsynlig kreftframkallende. Skiftarbeidere har en overhyppighet av hjerte- og karsykdommer og mage/tarmsår.

En oppsummering av forskningsundersøkelser viser at arbeid utenom vanlig dagarbeid har negativ påvirkning på balansen mellom arbeid og familie/sosialt liv. Innenfor helsesektoren er arbeid kveld og helg mer sikkerhetsutsatt enn dagtid

Det er rimelig å være opptatt av at lokale parter får ordninger de kan leve godt med på kort sikt. Men det er også viktig at sentrale organisasjoner ser på konsekvensene for de ansattes familier og for samfunnet som helhet. Fafos rapport om arbeidstidsordninger som fraviker arbeidsmiljøloven (2010) viser at langt de fleste søknadene om innarbeidingsordninger og langturnusordninger som de lokale parter søker om, blir godkjent av arbeidstakerorganisasjonene sentralt.

Etter de mange artiklene i Dagens Næringsliv og Aftenposten har Høyre og FrP kastet seg på med krav om at Arbeidsmiljøloven må endres. Erna Solberg vil kutte fagorganisasjonenes rett til å godta eller ikke godta dispensasjoner. Hun vil at partene lokalt skal kunne ta avgjørelsen. Her har imidlertid fagbevegelsen og andre god tid til å ta debatten. Det er først valget i 2013 som kan endre Stortingets sammensetning.

Forbundsleder Hans O. Felix uttalte seg i går til frifagbevegelse.no under tittelen «Vil verne normalarbeidsdagen». Der sier han at langturnuser eller Nordsjøturnuser ikke må bli normalen, og at det derfor er viktig at dispensasjonssøknader ikke må håndheves av lokalt tillitsvalgte, som kan la seg presse av ledelsen. Dette handler også om styrkeforholdet mellom partene, og der må fagbevegelsen holde skansen. Det tjener nemlig arbeidstakerne på.

Annonse

Flere saker

Annonse