JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Funnet AFP-løsninger

For bare kort tid siden ville Dagsavisens ledelse sette seks typografer på gata - uten sluttavtale. – Vi har nå heldigvis funnet fram til løsninger som gir de eldste mulighet til avtalefestet pensjon, forteller Terje Fjellum, leder av Oslo Grafiske Fagforening.

Forhandlingsmøtene endte med at ingen av de seks typografene, fem av dem i aldersgruppen 58 til 61 år, fikk oppsigelsen i hånda.

Funnet AFP-løsninger

– Heldigvis har vi funnet fram til løsninger for alle. Fire av de seks har sagt ja til et forhandlingstilbud fra Dagsavisens ledelse som sikrer dem muligheten til å gå av med avtalefestet pensjon (AFP) slik at de slipper å bli sendt ut i flere år med arbeidsledighet. De to resterende sa ja til andre løsninger, sier Terje Fjellum i samtale med magasinett.org.

Ville ikke tilby sluttpakker

For bare noen uker siden sa avisens sjefredaktør og adm. direktør, Carsten Bleness, til magasinett.org at Dagsavisen ikke hadde økonomisk spillerom for å tilby de eldste typografene løsninger slik dem Fellesforbundet og avisen nå har forhandlet seg fram til.

Brudd på Hovedavtalen

Fellesforbundet og Dagsavisens klubbleder for de grafiske ansatte, Svenn Rekkedal, hevdet at Dagsavisens ledelse for brudd på Hovedavtalen og ansiennitetsprinsippet. Et forhandlingsmøte mellom Dagsavisen, Mediebedriftenes Landsforening (MBL) og Fellesforbundet førte ikke fram slik at saken til slutt havnet på LOs bord. Etter dagens forhandlinger er ballen lagt dø ettersom typografene har sagt ja (eller måtte si ja) til tilbudet.

– Løsningsorientert - omsider

– Jeg er glad for at ledelsen i Dagsavisen omsider har vært løsningsorientert slik at i hvert fall våre eldste medlemmer i Dagsavisen kan vente seg en noenlunde verdig avslutning av arbeidslivet sitt. Jeg registrerer at våre medlemmer i Dagsavisen stort sett er fornøyde, poengterer lederen av Oslo Grafiske Fagforening.

Presset til forhandlinger?

Forrige onsdag samlet 80 LO-medlemmer seg til appell foran Dagsavisens lokaler - i protest mot den behandlingen avisens ledelse hadde gitt de seks typografene som alle som en har lang fartstid i bedriften. Oslo Grafiske Fagforening sa opp sitt abonnement av Dagsavisen og vurderte å oppfordre hele fagbevegelse til å gjøre det samme.

Det blir det ikke noe av nå.

– Nei, Oslo Grafiske avblåser aksjonen, og foreningen skal abonnere igjen på Dagsavisen - nå hvor Dagsavisens ledelse omsider var villig til å overholde drøftelsesplikten slik den skal overholdes, sier Terje Fjellum.

Lettet

og takknemlig

Også Fellesforbundets klubbleder i Dagsavisen, Svenn Rekkedal, er lettet over at de eldste medlemmene er sikret muligheten til å søke om avtalefestet pensjon.

– Når alt kommer til alt, har vi jo oppnådd noe. Situasjonen er ikke lenger så mørkt som den så ut for bare 14 dager siden da ledelsen ville sette oss rette på gata, sier Rekkedel til magasinett.org.

– Hadde det ikke vært for Fellesforbundet og Oslo Grafiske Fagforening, hadde vi nok ikke greid å finne fram til disse løsningene, roser Rekkedal og retter en ekstra takk til Terje Fjellum som har vært med på forhandlingene med Dagsavisens ledelse hele veien.

3 rene oppsigelser - istedenfor 10

Dagsavisens sjefredaktør og adm. direktør Carsten Bleness er fornøyd med at han slipper rene oppsigelser overfor typografene

– Ja, vi er godt fornøyd med resultatet av forhandlingene. Jeg vil gjerne berømme Fellesforbundets representanter for å ha fått til konstruktive løsninger slik at Dagsavisen også har et liv inn i 2010. Situasjonen for avisen er faktisk kritisk, er Bleness` korte kommentar til magasinett.org.

Sluttresultatet av nedbemanningen: 3 rene oppsigelser (to av dem i redaksjonen). Da prosessen startet for noen uker siden, varslet ledelse 10 oppsigelser.

Annonse

Flere saker

Annonse