JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Norge er i krig

Statsministeren kan kalle Norges deltakelse i Libya hva han vil, men Norge er i krig.

Det fastslo Venstre-leder Trine Skei Grande i sin tale til landsmøtet fredag.

– Jeg synes statsministeren skulle ha så mye respekt for dem som faktisk risikerer livene sine på fremmed jord at han ikke prøver å dekke over hva det er de risikerer livene sine for. Jeg synes han skal vise den respekten for dem som er i Libya, dem som er i Afghanistan og for de over 60.000 veteranene vi har i Norge i dag, sa Venstres leder, Trine Skei Grande.

«Militær operasjon»

Regjeringen unngår konsekvent å kalle det norske kampflybidraget i Libya for krigsdeltakelse. Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) kaller det deltakelse i en «militær operasjon» og begrunner det med at Norge i folkerettslig forstand ikke deltar i en krig. Venstre støtter uten forbehold den internasjonale operasjonen i Libya, fastslo hun.

– Jeg forstår at vi trenger juridiske begreper som skiller ulike former for konflikter når vi skal skrive internasjonale avtaler og når vi skal drive med diplomatiske forhandlinger. Men for dem som er der, soldatene og de sivile, er dette en krig, sa Grande.

Ny utenrikspolitikk

Hun åpnet landsmøtet i Trondheim fredag ettermiddag med å tale om Venstres kjernesaker foran lokalvalget til høsten, men benyttet anledningen til å kritisere regjeringens utenrikspolitikk. Den skal først og fremst fremme demokrati og hindre overgrep mot menneskeheten – ikke bare sette norske egeninteresser først, krevde Grande med klar adresse til utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap).

Han kom for to og et halvt år siden ut med boka «Å gjøre en forskjell» om nettopp norske interesser i et utenrikspolitisk perspektiv. (ANB-NTB)

Annonse

Flere saker

Annonse