JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Sender fly for å bekjempe pirater

Norge skal i oktober sende et Orion overvåkingsfly til havområdene utenfor Øst-Afrika.

Flyet skal bidra i en NATO-ledet operasjon mot pirater i Indiahavet og Adenbukta.

Norge har tidligere sagt at de skal bidra med styrker, men det norske bidraget skulle etter planen ikke settes inn før til neste år.

Det maritime overvåkingsflyet vil delta i operasjonen i inntil tre måneder. Norge sender også to stabsoffiserer til NATO Shipping Centre i inntil åtte måneder.

– Orion-flyet vil ikke komme i virksomhet før i årets tre siste måneder, opplyser Forsvarsdepartementet.

Forsvarsminister Grete Faremo (Ap) sier at flyet trolig vil ha sin base på Seychellene eller i Djibouti.

– Mest etterspurt

– Havområdet er enormt, på størrelse med hele Europa. Våre Orion-fly opererer daglig i de store havområdene i nord. De representerer en kapasitet som er sårt tiltrengt i kampen mot piratene, sier forsvarsministeren.

Faremo sier at et Orion overvåkingsfly har vært det mest etterspurte bidraget sammen med en fregatt med helikopter: Men fordi Norge ikke har et slikt fartøy ennå, ble løsningen å sende et fly.

Det går om lag 20.000 skip gjennom dette havområdet årlig. Rundt tusen norskkontrollerte skip går gjennom området, og om lag halvparten av dem fører norsk flagg. Piratsituasjonen i Indiahavet har forverret seg betraktelig de siste månedene. For øyeblikket holdes 26 skip med omkring 550 sjøfolk fanget av pirater.

– Piratvirksomheten har rammet den globale skipstrafikken hardt de siste årene. Den utgjør en betydelig trussel for humanitære forsyninger til Somalia. Norge er en stor skipsfartsnasjon og ønsker å bidra for å bekjempe piratvirksomheten, sier forsvarsminister Grete Faremo.

– Løsningen er på land

På en pressekonferanse mandag roste forsvarsministeren norske redere som har satt i verk en rekke positive tiltak for å hindre kapring og viste til at det ikke er noen norskkontrollerte skip i piratenes varetekt.

Hun understreket nok en gang at det langsiktige piratproblemet må løses på land.

– Ingen må tro at problemet løses gjennom militære bidrag alene. Den langsiktige løsningen ligger på land. Men vi må likevel sette inn tiltak og hele tiden vurdere militære bidrag, sa Faremo.

Utgiftene til bidraget vil være om lag 32 millioner kroner. Den budsjettmessige inndekningen på årets statsbudsjett vil komme opp i forbindelse med fremleggelsen av revidert nasjonalbudsjett i mai. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse