JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Grønt lys for solidaransvar

Europaparlamentet har godkjent en resolusjon om underleverandørenes sosiale ansvar – solidaransvar – og ber EU-kommisjonen utarbeide felles lovgivning på området.

nina.sandaas@lomedia.no

Resolusjonen «Sosialt ansvar for underleverandørbedrifter i produksjonskjeden» ble vedtatt i plenum 26. mars med et betryggende flertall på 321 mot 235 stemmer.

EU-parlamentarikere fra sosialdemokratene, sosialistene, de liberale, de grønne og en utbrytergruppe fra de konservative stilte seg bak resolusjonen. Den var utarbeidet av den finske sosialdemokraten Lasse Lehtinen.

Skritt framover

Vedtaket betyr et klart framskritt for mulighetene til å få felles bestemmelser i EU om solidaransvar. Resolusjonen oppfordrer EU-kommisjonen til å utarbeide en entydig rettsakt om «å innføre solidaransvar på EU-nivå, samtidig som man respekterer medlemsstatenes ulike rettssystem, samt prinsippene for subsidiaritet og proporsjonalitet».

Lik lønn for likt arbeid

Regelverket skal garantere at arbeidstakernes rettigheter blir respektert når de arbeider for grenseoverskridende underleverandørkjeder. Grunnprinsippet lik lønn for likt arbeid skal gjelde for alle arbeidstakere, uansett kontraktstype. De som arbeider for underleverandører skal være omfattet samme sentrale vilkår, sosiale rettigheter og likebehandling.

20% svart arbeid på EUs bygg

Saken gjelder ikke bare arbeidsvilkår og anstendig arbeid. Den handler også om å bli kvitt en grå økonomi som betyr at 20 prosent av all bygningsvirksomhet i EU er svart. Og den handler om å fjerne usunn konkurranse mellom EU-land som ikke har vedtatt nasjonale lover om solidaransvar og de som allerede har gjort det.

EU oppfordrer til solidaransvar

Åtte medlemsland (Belgia, Finland, Frankrike, Italia, Nederland Spania, Tyskland og Østerrike) har innført solidaransvar for underleverandører. Parlamentet oppfordrer andre EU-land til å vurdere lignende system. I Finland har loven om solidaransvar vært i kraft i to år. 40 prosent av alle kontroller fra det nasjonale arbeidstilsynet skjer i byggebransjen.

Ballen over til Kommisjonen

Resolusjonen er oversendt ril rådet, kommisjonen og medlemslandenes regjeringer og nasjonalforsamlinger. Ballen ligger nå hos EU-kommisjonen. Det er bare kommisjonen som har rett til å fremme lovforslag.

Solidaransvar på europeisk nivå?

Den rekker neppe å gjøre noe med saken før den går av i høst. Kommisjonen har faktisk vært inne på ideen om solidaransvar og har utredet muligheten for å få dette innført på europeisk nivå. Saken berører også behovet for å oppdatere utstasjoneringsdirektivet.

Annonse
Annonse