JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Blir trolig finansråd på nytt

Tidligere sentralbanksjef Svein Gjedrem er eneste søker til stillingen som finansråd i Finansdepartementet.

Dermed er en runddans blant noen av landets toppøkonomer avsluttet. Da Gjedrem sluttet i Norges Bank, ble direktøren i Statistisk sentralbyrå (SSB), Øystein Olsen, utnevnt i stillingen.

Hans etterfølger i SSB var Hans Henrik Scheel, som kom fra ekspedisjonssjefsstillingen i Finansdepartementet.

De tre er alle sosialøkonomer fra Universitetet i Oslo, og mye av karrieren er tilbrakt i de tre sterke økonomiske miljøene som de nå skal lede. Gjedrem har i hovedsak arbeidet i Finansdepartementet og i Norges Bank, og Olsen har hatt høye stillinger både i SSB og Finansdepartementet før han kom til Norges Bank.

Jerntriangel

– Det er ikke noe nytt at toppstillingene i disse institusjonene blir besatt av sosialøkonomer, men i den siste tiden har nok stolleken tatt seg noe opp, sier Ola Honningdal Grytten, professor i økonomisk historie ved Norges Handelshøyskole i Bergen. Han understreker at alle de tre nye sjefene er meget kompetente for sine stillinger, og at det nok er vanskelig å finne noen som er bedre kvalifisert i Norge.

– Norge er et lite land. Det er et begrenset antall kandidater til slike stillinger, og da velges gjerne det trygge og sikre. Økonomer som har god kontakt med sentraladministrasjonen og som man politisk vet hvor man har.

Sosialøkonomene - som fra år 2000 heter samfunnsøkonomer - kom for alvor inn i norsk statsadministrasjon etter andre verdenskrig, og har hatt stor innflytelse på den økonomiske politikken. I etterkrigstiden ble begrepet «jerntriangelet» brukt om de tre institusjonene Finansdepartementet, SSB og Sosialøkonomisk institutt ved Universitetet i Oslo.

Norges Bank inn

– Det var et veldig nært forhold mellom SSB, Finansdepartementet og Sosialøkonomisk institutt. Instituttet utdannet masse folk til departementet og SSB. Nesten alle toppfolkene kom derfra. Men i dag tror jeg det er riktig å ta med Norges Bank som den tredje part i jerntriangelet, sier Grytten.

Han peker på at fagfolk fra andre institusjoner og fra utenlandske læresteder er kommet sterkere inn.

I 1950- og 1960-årene hadde dessuten instituttet nær kontakt med det politiske miljøet i Arbeiderpartiet, en kontakt som ikke er der lenger.

– Veldig homogen gruppe

– Det er ingen tvil om at Gjedrem er usedvanlig godt kvalifisert til stillingen. Han har hatt den tidligere, og de som ansetter ham har hatt ham som departementsråd, sier Harald Magnus Andreassen, sjeføkonom i First Securities.

Samtidig synes han det er et lite tankekors at det ikke er andre sterke kandidater til toppstillingen i norsk byråkrati, og at han som hadde den for 12 år siden går tilbake. Det er ikke ofte det skjer.

Han minner om at også en fjerde toppstilling nettopp er besatt av en samfunnsøkonom med samme bakgrunn som de tre andre. I forrige uke ble ekspedisjonssjef i Finansdepartementet Morten Baltzersen ansatt som Finanstilsynsdirektør.

– Selv er jeg også samfunnsøkonom og over 50 år, og jeg har ikke noe imot ansettelsen av noen av dem. Alle er meget godt kvalifiserte. Men jeg har forståelse for at noen kan synes at dette er en veldig homogen gruppe. Det er bra at vi har fått Christine Meyer som sjef for Konkurransetilsynet, hun er yngre kvinne med en annen bakgrunn, sier Andreassen. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse