JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Tvinger fram større kommuner

Arbeiderpartiet vil lokke fram større kommuner og åpner for sammenslåing med tvang.

Det går fram av forslaget til kommunalpolitisk plattform som skal behandles på Arbeiderpartiets landsmøte til helgen. Arbeiderpartiet vil ha «en kraftfull økonomisk stimuleringsordning» til kommuner som ønsker å slå seg sammen.

– Kommuner som bidrar til en mer hensiktsmessig struktur skal premieres økonomisk, sier stortingsrepresentant Ingalill Olsen til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB). Hun har ledet programkomiteen som har utarbeidet den kommunalpolitiske plattformen.

Åpen for tvang

De siste årene har det vært bred politisk enighet om at kommuner ikke skal slås sammen med tvang, men nå inntar Arbeiderpartiet en tøffere holdning.

– Sammenslåinger bør som hovedregel være frivillige, men ikke på en slik måte at enkeltkommuner kan stanse enhver endring som er ønsket av nabokommuner og som er hensiktsmessig ut fra regionale hensyn, heter det i dokumentet.

– Vi ser at det er behov for endringer av kommunestrukturen og ønsker derfor å løfte den problematikken. Vi legger opp til en liten, men ikke kraftfull, endring av politikken. Det vil nok bli debatt om saken på Ap-landsmøtet, sier Olsen.

Faglig miljø

I dokumentet slår Ap fast at det er behov for endringer i kommunestrukturen.

– Mange kommuner er for små til å kunne opprettholde et godt faglig miljø innen alle områder kommunen har ansvar for, heter det videre. Ap mener at det på denne bakgrunn må legges til rette for et mer systematisk samarbeid på oppgaveløsning kommuner imellom.

– Samtidig er vi opptatt av at disse samarbeidsløsningene ikke hindrer god demokratisk styring av kommunens oppgaver, presiseres det i innstillingen fra Arbeiderpartiets landsstyre. (ANB)

Annonse
Annonse