JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Folkestad slår tilbake

Unio-leder Anders Folkestad mener det er en god attest å bli kalt uansvarlig av Spekters forhandlingsleder.

bjorn.erik.dahl@anb.no

– Det er ingen dårlig attest å bli kalt uansvarlig av Spekter. Det er heller ikke overraskende, og må selvsagt tas med en stor klype salt, sier Unio-leder Anders Folkestad til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Forhandlingsleder Anne-Kari Bratten i Spekter synes det er mange som snakker lønnsoppgjøret opp, og hun spår økt rente hvis ikke lønnsveksten holdes nede.

– Jeg synes Anders Folkestad i Unio, som snakker lønnsoppgjøret opp over fire prosent, er uansvarlig, sa Bratten til ANB tirsdag.

Ikke et rentemøte

Anders Folkestad slår fast at renten ikke fastsettes i lønnsoppgjøret, og at de fleste økonomer uansett har spådd en gradvis renteøkning tilbake til mer normale nivåer.

– Bratten burde vite at vi ikke forhandler om renten nå. Det er heller ingen automatisk sammenheng mellom rente og lønnsoppgjør. Vi er imidlertid fullt klar over at rentespøkelset ligger der, og at det betyr noe for folks økonomi. Derfor er dette en tom og stadig tilbakevendende trussel fra Spekter, mener Folkestad.

NHO og LO ble før helgen enige om en totalramme på rundt 3,65 prosent i sentrale tillegg i lønnsoppgjøret, noe også Spekter ser ut til å legge seg på.

Taper terreng

Unio-leder Anders Folkestad holder likevel fast på ambisjonen om et resultat på minst fire prosent i offentlig sektor. Forhandlingene her finner sted i slutten av april. Når det gjelder Spekter-området, som allerede er i gang, har Unio nærmere 40.000 medlemmer som hører inn her. De fleste av disse er sykepleiere, og helseforetakene er det største området i Spekter.

Folkestad slår fast overfor ANB at fire prosent også kan vise seg å være for lite, og viser til at utdanningsgruppene han representerer stadig taper terreng til industrisnittet, som legger malen i de norske såkalte frontfagsoppgjørene.

– Jeg vil minne Bratten om at Spekter under hovedoppgjøret i fjor roste frontfaget for en ramme på 2,8 prosent, og at dette måtte være normen for resten av arbeidslivet ut fra hva den norske økonomien kunne tåle. Nå viser det seg at industrien endte på over fire prosent, kontrer Folkestad, og legger til at det ikke har vært noen renteeksplosjon av den grunn.

Ingen fasit

– Vi forholder oss til oppgjøret mellom NHO og LO, men da som en pekepinn, og slett ikke som noen fasit. Vi kan ikke lukke øynene for den nære historien. For offentlig sektor og utdanningsgruppene der er det et stadig økende etterslep, sier Folkestad.

Han konstaterer at det kan bli vanskelig å rekruttere folk til blant annet viktige undervisningsstillinger på universitetene.

– Nye tall viser at det er store lønnsforskjeller mellom læreren og den unge kandidaten han sender ut i næringslivet, der den sistnevnte tjener langt mer, slår Unio-lederen fast.

Han erkjenner at årets mellomoppgjør ikke er riktig tid og sted for de store satsingene på utdanningsgruppene i offentlig sektor, men han varsler harde tak i hovedoppgjørene i 2012 og 2014. (ANB)

Annonse

Flere saker

Annonse