JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Om konkurs og lønn

Konkursboet til THT Bygg & Anlegg er under behandling. De 500.000 kroner som entreprenørselskapet Skanska skyldte THT, og som kunne gått til arbeidernes utestående lønn, har havnet i en bank, for å dekke et pantekrav.

Magasinett.org tok i dag kontakt med Skanska Norge AS for å forhøre seg om entreprenøren hadde overført pengene fra sluttoppgjøret med THT Bygg & Anlegg til bostyreren, advokat Kjell Dagestad hos KCO Advokater. Det skjedde i slutten av forrige uke.

Går til pantekrav

Beskjeden magasinett.org fikk var følgende: "Boet har nå gjort sine vurderinger og kommet til at fordringen THT Bygg & Anlegg hadde på Skanska, er omfattet av bankens pant." Med andre ord: Skanska har oppfylt sitt krav overfor THT Bygg & Anlegg, men pengene går ikke til arbeidernes lønn - fordi det ikke er mulig når selskapet først er slått konkurs.

– Kan ikke styre pengestrømmen

– Nei, det er ikke slik at en som skylder det konkursrammede selskapet penger, kan styre pengestrømmen i et konkursbo. Det ville jo bety at den ville øremerke penger til en spesiell kreditor til ulempe for en annen, forklarer advokat Kjell Dagestad.

Prioriteringen av kreditorenes krav er regulert i dekningsloven, sier han. Med andre ord: Det er altså ikke Skanskas penger som vil gå til arbeidernes utestående lønn.

Lønnskrav har første prioritet

Likevel er det slik at lønnskravene alltid har første prioritet i et konkursbo etter dekningsloven, forklarer Dagestad videre.

– Ja, lønnskrav er prioriterte krav av første klasse. De har altså fortrinnsrett foran andre krav, presiserer Kjell Dagestad.

Flere vil tape penger

Lønnskravene sendes, hvis ikke noe er å hente i konkursboet, til det statlige lønnsgarantifondet - med en innstilling fra bostyreren som det statlige lønnsgarantifondet stort sett følger. Fondet dekker lønnskravet fire måneder tilbake. For THT-arbeiderne betyr det at flere vil tape en god del penger fordi lønnskravene delvis ligger lenger tilbake enn disse fire månedene som dekkes.

30 søknader om lønn

Vanlig saksbehandlingstid for utforming av et lønnwkrav fram til utbetaling er mellom fire og seks måneder, sier advokaten. At THT-saken står litt i stampe, skyldes at Dagestad ikke har fått de lønnsopplysningene fra de utenlandske arbeiderne for å kunne gi sin innstilling til lønnsgarantfondet.

Venter på arbeiderne

– Ja, det er det som gjør at vi ikke kommer videre akkurat nå. Det foreligger 30 søknader om å få utbetalt utestående lønn, men jeg har altså ikke fått alle opplysninger jeg trenger av arbeiderne, fortsetter Dagestad og kommer med dette med en indirekte oppfordring til de utenlandske arbeiderne om å gi lyd fra seg.

I utgangspunktet var det 16 arbeidere som hadde meldt fra om at de ikke hadde fått utbetalt lønna si de to siste månedene. Nå viser det seg at det nesten er dobbelt så mange arbeidere THT Bygg & Anlegg skylder penger.

Historien om uteblitt lønn

I starten av desember begynte magasinett.org å skrive om THT Bygg & Anlegg fordi flere utenlandske arbeidere ikke hadde fått lønna si over en lengre periode. THT hadde oppdrag for entreprenørselskapet Skanska Norge AS på Hydros prosjekt på Vækerø i Oslo.

Etter påtrykk fra Oslo Bygningsarbeiderforening og medieomtale i Magasinets nettavis presset Skanska sin underleverandør til å sørge for lønnsutbetalingen. Men det gikk ikke lang tid før THT igjen skyldte sine arbeidere lønn - for flere måneder.

I strid med loven

Da magasinett.org gikk THT Bygg & Anlegg nærmere etter i sømmene, viste det seg at byggeselskapet hadde mange anmerkninger: som ulovlig lån til en av aksjonærene, håndtering av skattemidler i strid med loven, ikke tilfredsstillende regnskapsrutiner og tapt egenkapital.

Noe som hovedentreprenør Skanska Norge åpenbart ikke hadde oppdaget. "Kontrollglipp hos Skanska" meldte magasinett.org 30. januar i år. Skanska sjekket ikke de økonomiske forholdene hos underleverandøren og var mest opptatt av at THT Bygg & Anlegg ble ferdig med oppdraget det hadde for Skanska på Vækerø.

– Ville ikke skjedd med solidaransvar

Dette ville aldri skjedd med solidaransvar for lønn mente Oslo Bygningsarbeiderforening og Fellesforbundet.

Solidaransvar for lønn og feriepenger i byggebransjen går blant annet ut på at hovedentreprenøren kan stilles ansvarlig for arbeidernes lønn og feriepenger i hele kontraktskjeden. Forslaget er del av regjeringens handlingsplan II mot sosial dumping og har vært på høring. Det ventes å komme opp i Stortinget de nærmeste ukene.

I tilfellet Skanska/THT kunne THT-arbeiderne fremmet sine lønnskrav overfor hovedentreprenør Skanska - hvis solidaransvar hadde vært realitet nå. Skanska hadde da vært forpliktet til å betale lønna til THT-arbeiderne fordi deres arbeidsgiver ikke er villig til å gjøre opp for seg.

Slik det er nå, slipper både THT Bygg & Anlegg (slått konkurs) og Skanska å sørge for at arbeiderne får det de har krav på. Nå er det det statlige lønnsgarantifondet som punger ut.

Hadde 500.000 til gode

I slutten av januar hevet Skanska kontrakten med THT Bygg & Anlegg.

Sluttoppgjøret mellom de to viste altså at THT hadde 500.000 kroner til gode. I henhold til Skanskas kontrakt med THT skulle disse pengene betales rundt 10. mars, fikk magasinett.org opplyst. Skanska sa at selskapet var villig til å utbetale pengene før fristens utløp, men da måtte THT dokumentere at de går til arbeidernes lønn.

Men Skanska overførte ikke sluttoppgjøret til THT. 11. februar ble THT Bygg & Anlegg slått konkurs, og hovedentreprenør Skanska ventet deretter på anvisning fra bostyreren om å overføre pengene til konkursboet. Det skjedde altså i slutten av forrige uke, i slutten av mars - seks uker etter at THT Bygg & Anlegg gikk konkurs.

Arbeiderne som taper

Enden av konkursvisa er at det statlige lønnsgarantifondet dekker arbeidernes lønnskrav innenfor fire-måneders-fristen og at arbeiderne taper en god del av lønna de har krav på, mens Skanska har gjort opp sitt utestående på 500.000 kroner med konkursslåtte THT Bygg & Anlegg - som går til dekning av krav som var sikret gjennom pant.

Om noen måneder vil THT-arbeiderne kunne vente seg november- og desember-lønna fra i fjor. En ikke helt uvanlig historie fra byggebransjen.

Annonse
Annonse