JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Avviser kompromiss

Fagforbundet for de ansatte i Posten avviser en mellomløsning på EUs postdirektiv.

– Et kompromiss om postdirektivet er uakseptabelt for oss, sier forbundsleder Odd Christian Øverland i Postkom til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Bakgrunnen for Øverlands uttalelse er statsminister Jens Stolenbergs håp om at den kan finnes en løsning som ikke innebærer en reservasjon overfor EU.

– En full liberalisering av postmarkedet er irreversibelt og kan ikke rettes opp når det er gjort. Det håper jeg landsmøtet i Arbeiderpartiet forstår, sier Øverland.

Liberalisering

Postkom kan ikke akseptere et kompromiss som går ut på å bare stille krav til et forhandlingsmandat med EU.

– Vi går rett og slett mot prinsippet om en skattebetalt liberalisering av brevpost. Kravene om å opprettholde tjenestetilbudet på dagens nivå vil ha en svært høy kostnad ved en innføring av postdirektivet, hevder Øverland.

– Det er mulig at en rødgrønn regjering vil bruke milliarder på gode posttjenester, men vi må spørre oss om også en fremtidig blå regjering er interessert i det samme, sier forbundsleder Øverland.

Lik porto

Han har merket seg statsministerens løfte om å ville beholde enhetsportoen, som innebærer lik porto over hele landet.

– Enhetsportoen vil falle dersom vi innfører direktivet. Jeg antar at både Posten Norge og deres konkurrenter ønsker å konkurrere på pris. Det beste vi kan oppnå er kanskje en maksimalpris, men da må igjen skattebetalerne ta regningen for dette. Folk og næringsliv vil tape, spesielt i distriktene. Og så vil staten ende opp med regningen, sier Øverland.

Sosial dumping

Han viser til at to tredeler av kostnadene i Posten er knyttet til personalkostnader.

– I de liberaliserte markedene er det nettopp denne kostnadsmassen som angripes for å vinne konkurransen. Lønninger presses bokstavelig talt i bunn samtidig som heltid erstattes med deltid, midlertidige tilsettinger og kontraktøravtaler, sier Øverland. (ANB)

Annonse

Flere saker

Annonse