JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Sier ja til skoletilsyn

Både kommuner og rektorer er svært positive til statlige tilsyn i skolen.

kjell.werner@anb.no

Det forteller en fersk rapport som NTNU Samfunnsforskning har utført for Funksjonshemmedes fellesorganisasjon.

– Dette er både gledelig og overraskende. Rapporten viser helt tydelig at kommunene vil ha mer tilsyn og bedre oppfølging, sier assisterende generalsekretær i FFO, Jarl Ovesen, til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

– Lenge har vi fått et inntrykk av det motsatte, at kommunene var skeptiske til mer og hyppigere tilsyn. Denne rapporten sier noe annet, og det er derfor ingen grunn til ikke å satse mer på statlige tilsyn, hevder Ovesen.

Har etterlyst

FFO har lenge etterlyst mer tilsyn på opplæringsfeltet. Resultatene fra de nasjonale tilsynene som fylkesmennene har utført på vegne av Utdanningsdirektoratet de siste årene har vært labre, mener FFO.

– Rapporten viser at vi får drahjelp fra skoleeiere og skoleledere i ønsket om mer tilsyn. Vi har lenge visst at opplæringsloven systematisk brytes. Rapporten bekrefter at årsaken til at opplæringsloven brytes, er at det er behov for mer kunnskap i kommunene, sier Ovesen.

Ulik forståelse

FFOs talsmann mener staten bør vurdere sterkere sanksjonsmidler overfor de kommunene som stadig bryter opplæringsloven. Rapporten avdekker at det er det er en ulik forståelse mellom skoleeier og tilsynsmyndighet i forståelsen og tolkningen av opplæringsloven.

– Dette styrker FFOs forslag om at det er nødvendig med et skoleombud for å sikre elevenes rettigheter i skolen. Et skoleombud ville kunne inneha rollen i å aktivt følge opp tilsynsarbeidet, sier Jarl Ovesen. (ANB)

Annonse
Annonse